Babka Cytrynowo / Mandarynkowa z Mandarynkowym Lukrem


Babka Cytrynowo – Mandarynkowa z Mandarynkowym Lukrem

Babki na oleju są bardzo delikatne, mięciutkie i wilgotne w środku. Dziś proponuję bardzo aromatyczną i przepyszną Babkę Cytrynowo – Mandarynkową, która zawsze wychodzi i smakuje każdemu. Jest również bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam.



Składniki na babkę:

- 4 duże jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 225 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- sok z 1 dużej mandarynki
- świeżo otarta skórka z 1 dużej mandarynki
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego


Składniki na lukier mandarynkowy:

- 140 g cukru pudru
- ok 2 lub 3 łyżki soku z mandarynki
- kilka kropel aromatu pomarańczowego



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i odłożyć na bok.

Cytrynę i mandarynkę porządnie umyć a następnie sparzyć wrzątkiem. Osuszyć i na tarce z drobnymi oczkami otrzeć skórkę z obu owoców. Z mandarynki wycisnąć sok, przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek i grubszego miąższu. Sok wlać do szklanki z olejem i wymieszać.

W misie miksera umieścić jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Ubijać do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej (masa powinna podwoić swoją objętość). Powoli, małą strużką wlać olej wymieszany z sokiem z mandarynki (nie przerywając miksowania). Następnie dodać aromat pomarańczowy i wcześniej otartą skórkę z cytryny i z mandarynki. Chwilę jeszcze wszystko miksować. Na koniec (w przynajmniej dwóch partiach) dodać do masy jajecznej suche składniki i przy pomocy łopatki lub rózgi delikatnie wszystko wymieszać do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta (nie używać już do tego miksera).

Formę do babki o Ø 24 cm wysmarować masłem lub olejem i oprószyć mąką pszenną (nadmiar mąki usunąć). Przelać ciasto do formy i wyrównać. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 – 60 min do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i ostrożnie wyjąć z formy. Gdy babka całkowicie wystygnie polać wierzch lukrem mandarynkowym.


Przygotowanie lukru:

Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać sok z ½ mandarynki i ucierać łyżką lub rózgą, aż powstanie gładka i jednolita masa. Gdyby konsystencja lukru była za rzadka dodać jeszcze trochę cukru a gdyby wyszła zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę soku lub wody. Na koniec wmieszać odrobinę aromatu pomarańczowego i zacząć dekorować babkę.







Smacznego.


Komentarze

Popularne posty