Ciasto Pomidorowe z Kremem Śmietanowym



Ciasto Pomidorowe z Kremem Śmietanowym 


Ciasto pomidorowe? – Dlaczego nie. Są ciasta marchewkowe, szpinakowe, buraczane, dyniowe, fasolowe więc czas sprawdzić jak smakuje pomidorowe. Jest błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Każdy wielbiciel pomidorów powinien je wypróbować. W smaku jest bardzo podobne do ciasta marchewkowego. W sezonie zimowym idealnie sprawdzają się pomidory z puszki a w sezonie letnim świeże malinówki. Polecam gorąco.



Składniki:

- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) z puszki, w sezonie zmiksować świeże malinówki
- 2 jajka
- 150 ml oleju ( ok ½ szklanki)
- 120 g cukru
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sodki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1  łyżeczki cynamonu
- duża szczypta soli soli
- garść ulubionych bakalii ( posiekane migdały, orzechy, rodzynki itp.)


Składniki na krem:

- 400 ml śmietanki kremówki min 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru


Dekoracja:

- cukier puder



Przygotowanie:

Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wymieszać.
Przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego zmiksować na gładką masę pomidory z olejem, jakami i cukrem. Przy użyciu miksera kielichowego masa będzie bardziej puszysta i lepiej napowietrzona.

W sezonie letnim, gdy używamy świeżych pomidorów należy je najpierw zalać wrzątkiem i pozostawić pomidory w nim przez ok 30 sekund. Następnie wylać wodę i obrać pomidory ze skórki. Pokroić na mniejsze cząstki a potem postępować zgodnie z przepisem.

Zblendowany mus pomidorowy przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia. Dodać bakalie i ponownie krótko wymieszać.

Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw. ,,suchego patyczka”.

Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce a następnie podzielić na dwa równe blaty.


Przygotowanie kremu:

W misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone, cukier puder i schłodzoną śmietankę. Całość zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masa zacznie gęstnieć. Krem jest gotowy, gdy w masie wyraźnie odznaczają się ślady łopatek miksera (należy pilnować procesu ubijania, aby masą się nie zwarzyła).


Przygotowanie końcowe:

Tortownicę ponownie zapiąć w rant i umieścić w niej jeden blat ciasta. Wyłożyć na niego krem śmietanowy. Wyrównać i przykryć drugim blatem delikatnie go dociskając. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić na ok 2 godziny w lodówce.

Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem a potem przechowywać w lodówce.




Smacznego

Komentarze

  1. Bardzo dobre ciasto , ja nie dałam bakalii .Mocno robić śmiało .Ja na pewno będę wracać do tego przepisu.Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że ciasto Pani smakowało i życzę udanych dalszych wypieków. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty