Tymbaliki Drobiowe

Tymbaliki  Drobiowe

 

Tymbaliki, czy galantyna to inna nazwa klasycznych galaretek z kurczakiem. Pyszna przystawka, której nie może zabraknąć ma żadnej domowej imprezie. Świetnie też sprawdza się, jako przekąska w ciągu dnia. Dodatkowo jest to też idealny sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu gdy potrawka, pierogi czy pulpety już się przejadły. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 59 kcal

W tym: Białka 5.62 g | Tłuszcze 2.42 g | Węglowodany 1.78 g ( w tym cukry 0.26 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:


- 5 ugotowanych w rosole podudzi z kurczaka

- 1 ugotowana marchewka (z rosołu)

- 2 jajka

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

- ±1 łyżki żelatyny

±1½ litra bulionu drobiowego 

 

 

Przygotowanie:

 

Ugotowane i przestudzone podudzia z rosołu obrać od kości i drobno pokroić na mniejsze cząstki. Jajka ugotować na twardo. Marchewkę posiekać w drobną kosteczkę.

Bulion zagotować i dodać przeciśnięty przez wyciskacz lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Gdy bulion się zagotuje zdjąć go z ognia i dodać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści.

W małych szklanych, plastikowych lub silikonowych miseczkach/pojemniczkach/naczynkach na dnie ułożyć plasterek jajka. Przykryć go posiekanym mięsem mniej więcej do połowy wysokości naczynia a na mięsie ułożyć po 1 łyżeczce posiekanej marchewki. Całość delikatnie zalać przygotowanym bulionem i odstawić do wystygnięcia. Następnie wystudzone naczynka wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Podawać z pieczywem skropione odrobiną soku z cytryny lub octem.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne posty