Paluszki z Dorsza z Karmelizowaną Marchewką i Pieczonymi Ziemniaczkami

Paluszki z Dorsza z Karmelizowaną Marchewką i Pieczonymi Ziemniaczkami

 

Sekret tego dania tkwi w smakowitej chrupiącej panierce o lekko migdałowym smaku. Słodka karmelizowana marchewka dodaje odrobinę pysznej słodyczy, która idealnie przełamuje wytrawność potrawy. Natomiast pieczone ziemniaczki o lekko czosnkowym smaku są tylko kropką nad ,,i” oraz świetnym uzupełnieniem całości. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 321 g): 513 kcal

W tym: Białka 28.09 g | Tłuszcze 22.67 g | Węglowodany 49.54 g ( w tym cukry 10.93 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na ok 4 porcje)

 

- 400 g fileta z dorsza (świeżego lub mrożonego)

- ½ szklanki mąki pszennej

- ½ szklanki mąki migdałowej

- 2 jajka

- sól i pieprz

- sok z jednej cytryny

- olej do smażenia

 


Składniki na karmelizowaną marchewkę:

 

- 1 dużo ugotowana marchew (może być z rosołu)

- 2 łyżki masła

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

- 1½ łyżki miodu

- szczypta soli

 


Składniki na pieczone ziemniaczki:


- 6 średnich ziemniaków

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej)

- 1 ząbek czosnku

- inne ulubione przyprawy wg uznania np.: tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek

 


Przygotowanie dorsza:

 

Świeżego dorsza umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić go na ok 2 cm paluszki. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Wstawić do lodówki na 30 min. W przypadku mrożonego dorsza należy go wcześniej rozmrozić a następnie postępować jak wyżej wg podanych wskazówek. W tym czasie przygotować karmelizowaną marchewkę i zacząć piec ziemniaczki.

 

Przygotowanie ziemniaczków:

Piekarnik rozgrzać do 190°C w przypadku grzania góra/dół lub do 180°C w przypadku włączenia opcji z termoobiegiem.

W misce wymieszać ze sobą oliwę z oliwek z przyprawami oraz dodać przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. W okresie wiosennym, gdy dostępne są młode ziemniaki wystarczy je dobrze wyszorować pod bieżącą wodą natomiast po sezonie ziemniaki najlepiej obrać cienko ze skórki. Umyte i osuszone ziemniaki pokroić na ćwiartki lub ósemki (każdy kawałek powinien być mniej/więcej takiej samej wielkości) i wymieszać z wcześniej przygotowaną marynatą. Prostokątne (duże) naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim zamarynowane ziemniaki.

Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40-50 min. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości kawałków ziemniaków oraz ich typu. W trakcie pieczenia, co 10 min należy delikatnie przemieszać ziemniaki w naczyniu oraz kontrolować przy okazji postęp pieczenia.

 

Przygotowanie karmelizowanej marchewki:

Ugotowaną (może być to marchew np.: z ugotowanego rosołu) i przestudzoną marchew pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Na patelni rozgrzać masło. Do roztopionego masła dodać miód i 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na rozgrzanym syropie układać delikatnie plastry marchewki, oprószyć odrobiną soli i smażyć z obu stron przez ok 5 min. Następnie delikatnie wyciągać plastry i układać na talerzu.

 

Przygotowanie końcowe:

Przygotować trzy miseczki. W pierwszej umieścić mąkę, w drugiej rozkłócone jajka a w trzeciej mąkę migdałową. Każdy paluszek z dorsza panierować najpierw w mące pszennej, następnie moczyć w jajku i na końcu panierować w mące migdałowej.

Tak przygotowane paluszki zacząć smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor często obracając je na patelni. Proces smażenia trwa ok 10 min. Usmażone paluszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego i układać na karmelizowanej marchewce. Na koniec dodać upieczone ziemniaczki.

Całość można dodatkowo doprawić świeżo mieloną solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

 




Smacznego

 

Komentarze

Popularne Posty