Aksamitna Gorąca Czekolada

 Aksamitna Gorąca Czekolada

 

Gorąca czekolada jest naprawdę niesamowicie magicznym napojem. Jest w stanie poprawić humor po ciężkim dniu i rozgrać w mroźne dni czy wieczory. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 180 kcal

W tym: Białka 5.24 g | Tłuszcze 12.67 g | Węglowodany 11.19 g ( w tym cukry 9.92 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 250 g gorzkiej czekolady

- 50 g mlecznej czekolady

- 1 l mleka

- 4 łyżeczki cukru

- 2 żółtka

 


Dodatkowo do dekoracji:

- bita śmietanka

- pianki Marshmallow

 


Przygotowanie:


Żółtka jaj ubić mikserem z dodatkiem cukru na puszystą i gładką masę. Żółtka powinny zmienić swój kolor na jasno żółty.

W wysokim garnku zagotować mleko. Oba rodzaje czekolady połamać na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się mleka. Zmniejszyć moc palnika na minimum i mieszając intensywnie poczekać aż cała czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie dodać zmiksowane żółtka wciąż intensywnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Całość (nie przerywając mieszania) gotować jeszcze przez ok 40 sekund a następnie rozlać gotowy napój do kubeczków.

Podawać na ciepło. Udekorować bitą śmietaną lub piankami Marshmallow. Jeśli cała czekolada nie zostanie wypita od razu należy przelać ją do szklanego słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce. Przed kolejnym podaniem podgrzać w garnuszku i ponownie cieszyć się pysznym napojem.

Opcjonalnie można dodać także ulubione przyprawy tj.: cynamon, imbir, mielone goździki, domowy cukier waniliowy a nawet chili.

 






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty