Maślane Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

Maślane Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

 

Te pyszne i niesamowicie mięciutkie maślane bułeczki z lekko chrupiącą skórką w kształcie małych podłużnych chlebków to idealna propozycja na pyszne śniadanie. Piecze się je w formie składanych segmentów do odrywania. Bułeczki te zostały wymyślone w hotelu Parker House w Bostonie i są tam ciągle podawane (stąd też wynika ich nazwa). Dość długo utrzymują także świeżość, co jest ich kolejną zaletą. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 1 bułeczce (ok 47 g): 135 kcal

W tym: Białka 3.83 g | Tłuszcze 4.23 g | Węglowodany 20.34 g ( w tym cukry 2.76 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 12 bułeczek)

 

- ±300 g mąki pszennej

- 10 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant

- 125 ml letniego mleka

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko

- 30 g roztopionego masła

 


Dodatkowo:

- 15 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

 

 


Przygotowanie:


Masło roztopić na gazie lub w kuchence mikrofalowej i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mleko lekko podgrzać do ok 33°C. Dodać do niego 2 łyżki mąki, cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na ok 10 min, aby drożdże podjęły pracę. W przypadku użycia suchych drożdży ten proces można pominąć i dodać drożdże od razu, bezpośrednio do mąki.

Do misy miksera (lub na stolnicę w przypadku wyrabiania ciasta ręcznie) przesiać pozostałą część mąki, dodać jajko i roztopione (przestudzone) masło. Gdy drożdże w mleku już napęcznieją całą zawartość dodać także do misy miksera i przy pomocy haka do wyrabiania ciasta wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. W razie gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło dosypać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1½ h.

Wyrośnięte ciasto ponownie, krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć wzdłuż dłuższego boku na 4 równe pasy (o szerokości ok 5 cm każdy).  Każdy pasek podzielić na kolejne 3 części - powstanie 12 małych prostokątów.

Powierzchnię każdego kawałka cista posmarować roztopionym masłem i złożyć prawie na pół posmarowaną powierzchnią do środka zostawiając ok 1 cm rant w dolnej części ciasta.  Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedna za drugą, ale tak, aby każda następna opierała się na wystającym 1 - centymetrowym rancie.

Wierch każdej bułeczki posmarować odrobiną roztopionego masła a następnie przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min, aby bułeczki ponownie podrosły.

Piekarnik rozgrzać do 220°C w przypadku pieczenia z funkcją górna/dolan grzałka lub do 200°C w przypadku uruchomienia funkcji z termoobiegiem.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagranego piekarnika i piec przez 15 min do uzyskania lekko złotego, rumianego koloru. Po upieczeniu wystudzić chwile na kratce i podawać na stół.

Bułeczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wyschły zbyt szybko.

 

*Jeśli chcemy cieszyć się pysznymi, ciepłymi i świeżutkimi bułeczkami z samego rana, ciasto można przygotować dzień wcześniej w godzinach wieczornych. Schować ciasto na noc do lodówki a następnego dnia wyjąć je i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, aby nabrało pokojowej temperatury. Po tym czasie można przystąpić do formowania bułeczek i postępować zgodnie z instrukcjami podanymi wyżej.










Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty