Gofry

Gofry

Idealne gofry to takie, które są rumiane, puszyste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne i miękkie w środku. Wypróbowałam już kilka różnych przepisów na gofry i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że ten przepis jest idealny a gofry smakują jak te, które można kupić w dobrych budkach z goframi. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 217 kcal

W tym: Białka 5.73 g | Tłuszcze 10.08 g | Węglowodany 25.71 g ( w tym cukry 5.42 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 320 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki cukru

- 500 ml mleka

- 80 ml oleju

- 3 jajka

- szczypta soli

- łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego

- olej do wysmarowania płytek gofrownicy

 

 

Przygotowanie:


Włączyć gofrownicę, aby dobrze się rozgrzała.

Żółtka oddzielić od białek.

W misie miksera umieścić: żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Całość zmiksować na gładką i jednolitą masę. W oddzielnej misie białka ubić na sztywną pianę ze zwykłym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie delikatnie mieszając połączyć obie masy ze sobą. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Płytki gofrownicy posmarować cienką warstwą oleju i wypełniać porcją ciasta. Gofry piec od 5-8 min w zależności od mocy urządzenia. Pod żadnym pozorem w trakcie wypiekania gofrów nie otwierać gofrownicy, ponieważ może to spowodować, iż gofry opadną.

Po upieczeniu wystudzić gofry na kratce a najlepiej w pozycji stojącej tak, aby nagromadzona para wodna swobodnie mogła odparować. Dzięki temu gofry zachowają swoją chrupkość.  

Przed podaniem udekorować ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.









Smacznego.

 

Komentarze

Popularne posty