Torcik Marchewkowy

Torcik Marchewkowy

Torcik marchewkowy to kolejna propozycja dla miłośników warzywnych ciast. Torcik jest niesamowicie pyszny i aromatyczny. Marchewkowe blaty w połączeniu z kwaśną konfiturą i delikatnym smakiem kawy w warstwie kakaowych herbatników przełożone delikatnie słodkim śmietankowym kremem sprawiają, że nie można mu się oprzeć.  Polecam gorąco do wypróbowania. 

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 293 kcal

W tym: Białka 4.76 g | Tłuszcze 16.89 g | Węglowodany 30.51 g ( w tym cukry 21.43 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na biszkopt marchewkowy:

 

- 5 jajek

- 250 g startej marchewki

- 230 g cukru

- 100 g mąki pszennej

- 100 g mączki migdałowej

- 50 g mąki ziemniaczanej

- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 1 garść ulubionych posiekanych orzechów

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

 

Składniki na krem:


- 500 ml śmietanki kremówki 36%

- 250 g serka Mascarpone

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 op. śmietan – fix’u do bitej śmietany

 

 

Składniki na poncz:

 

- 400 ml ciepłej, przegotowanej wody

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka spirytusu lub białego rumu

 


Dodatkowo:

 

- 200 g herbatników o smaku kakaowym

- 200 ml mocnej kawy

- 1 łyżka mleczka zagęszczanego niesłodzonego lub zwykłego mleka

- 400 g konfitury wiśniowej lub porzeczkowej

 

 

Przygotowanie biszkoptu:

 

Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna/dolna grzałka)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać ze sobą mączkę migdałową, mąkę pszenną, ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do piernika, imbir, posiekane lub zmielone orzechy i proszek do pieczenia.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (podana waga to ilość po starciu marchewki). Gdyby marchew była zbyt soczysta należy ją lekko odsączyć z nadmiaru soku.

Żółtka oddzielić od białek.

W misie miksera umieścić żółtka z połową cukru oraz cukrem waniliowym i ubić na gęstą i puszystą masę. Następnie do masy żółtkowej dodać startą marchewkę i mączną mieszankę (wcześniej wymieszane suche składniki). Całość chwilę jeszcze miksować do całkowitego połączenia się składników.

W drugiej misie ubić białka z pozostałą częścią cukru na gładką, lśniącą i sztywną pianę.

Ubite białka w kilku turach delikatnie wmieszać do masy marchewkowej przy pomocy łopatki lub rózgi (nie używać już na tym etapie miksera).

Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce a następnie podzielić biszkopt na dwa równe blaty.

 


Przygotowanie kremu:

 

Śmietanka i serek Mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone.

Cukier puder wymieszać z dwoma opakowaniami śmietan-fix’u.

Śmietankę i serek Mascarpone umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie zaczynając od najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększać je aż do najwyższych (zapobiegnie to rozchlapywaniu śmietanki poza misę). Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier wymieszany ze śmietan–fix’em i ubijać całość aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji. Krem jest gotowy, gdy na wierzchu wyraźnie będą odznaczały się ślady łopatek miksera. Gotowy krem schłodzić chwilę w lodówce.

 


Przygotowanie ponczu:

 

W ciepłej i przegotowanej wodzie wymieszać cukier, sok z cytryny oraz alkohol (alkohol jest dodatkiem opcjonalnym i można go pominąć).

 


Przygotowanie końcowe:

 

Zaparzyć mocną kawę i wymieszać ją z łyżką mleka. Przelać kawę do głębokiego talerza lub miseczki.

W tortownicy lub w specjalnym rancie do tortów umieścić pierwszy blat biszkoptu marchewkowego. Obficie nasączyć go połową ponczu. Następnie równomiernie na wierzchu blatu rozsmarować połowę konfitury. Kakaowe herbatniki namaczać krótko w kawie i układać jeden obok drugiego na warstwie konfitury tak, aby stworzyć dodatkowy blat herbatnikowy. Na herbatnikach wyłożyć ok ¾ kremu śmietanowego i wyrównać. Następnie na warstwie kremu ponownie ułożyć warstwę namoczonych w kawie herbatników. Na kolejnej herbatnikowej warstwie rozsmarować pozostałą część konfitury i całość zamknąć drugim blatem biszkoptu marchewkowego. Delikatnie docisnąć. Blat także dość obficie nasączyć ponczem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu, wyrównać i udekorować wg własnej fantazji.

Gotowy tort umieścić w lodówce na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.

Podawać schłodzony i przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

 







Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty