Keto Mus Czekoladowy

Keto Mus Czekoladowy

Pyszny, mocno czekoladowy a jednoczenie niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy deser dla osób na diecie Keto. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 1 porcji (ok. 94 g): 404 kcal

W tym: Białka 5.94 g | Tłuszcze 38.85 g | Węglowodany 11.45 g ( w tym cukry 4.48 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

( na 8 porcji)

 

- 160 g czekolady gorzkiej 80%

- 250 g serka Mascarpone

- 1 łyżka masła orzechowego

- 250 ml śmietanki 36%

- 1 łyżeczka masła

- 1 łyżeczka ka

- 4 łyżki erytrytolu

- 1 łyżeczka oleju kokosowego

- borówki do dekoracji


 

Przygotowanie:

 

Czekoladę posiekać lub połamać na mniejsze kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu razem z łyżką masła i olejem kokosowym. Dodać kakao oraz masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

W misie miksera umieścić serek Mascarpone, śmietankę i słodzik (erytrytol). Całość zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodać przestudzoną czekoladę a następnie krótko ubić na gęsty mus.  

Gotowy mus umieścić w małych szklaneczkach lub słoiczkach i schłodzić w lodówce przez min 45 min.

Podawać schłodzony z kleksem bitej śmietany i borówkami.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty