Sałatka z Makaronu Mie z Brokułami i Jajkiem

Sałatka z Makaronu Mie z Brokułami i Jajkiem

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka, która sprawdzi się przy każdej okazji. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 133 kcal

W tym: Białka 4.18 g | Tłuszcze 5.61 g | Węglowodany 17.50 g ( w tym cukry 1.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 Składniki:

 

- 1 op chińskiego makaronu Mie (ok 300 g)

- 2 świeże brokuły (mogą być też mrożone – ok 1½ op.)

- 1 puszka kukurydzy konserwowej

- 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika

- 5 jajek

- ok 4 łyżki majonezu

- 1 łyżka musztardy

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Makaron pokruszyć na drobniejsze kawałki a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać letnią wodą i odstawić do wystygnięcia.

Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.

Ziarna słonecznika podprażyć przez chwilkę na suchej patelni.

Kukurydzę odcedzić z zalewy.

W dużej misce umieścić wszystkie przygotowane składniki. Dodać przyprawy, majonez oraz musztardę i całość dokładnie a zarazem delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Podawać od razu po przygotowaniu a następnie przechowywać w lodówce.

Sałatkę można wzbogacić również przez dodanie zielonego groszku, cebulki, pieczarek, czerwonej fasolki lub tuńczyka z puszki.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty