Keto Ciasto Czekoladowe

Keto Ciasto Czekoladowe

Myślę ze to najlepsze czekoladowe ciasto bez dodatku cukru, które jest idealne dla wszystkich, którzy przebywają na diecie niskowęglowodanowej oraz dla tych, którzy muszą znacznie ograniczyć spożycie cukrów a mają ochotę na pyszny deser.
Ciasto jest bezglutenowe, bardzo łatwe do zrobienia i świetne na każdą okazję. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 377 kcal

W tym: Białka 9.80 g | Tłuszcze 34.53 g | Węglowodany 9.80 g ( w tym cukry 2.75 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki na blaty czekoladowe:

 

- 400 g drobnej mąki migdałowej

- 5 łyżek gorzkiego kakao

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki soli

- 85 ml wody lub niesłodzonego mleka migdałowego

- 6 jajek

- 70 g erytrytolu

- 2 łyżeczki aromatu

waniliowego

 


Składniki na krem:

 

- 500 ml śmietanki kremówki 36 %

- 500 g serka Mascarpone

- 70 g erytrytolu

- 160 g gorzkiej czekolady

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego

- 2 op. śmietan-fixu

  


Dodatkowo:

 

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 ml śmietanki kremówki min 30 %

- 150 g posiekanych orzechów lub migdałów

 

 

Przygotowanie czekoladowych blatów:


Piekarnik rozgrzać do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

Dwie tortownice o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód).

Jajka ubić z erytrytolem na gładką i puszystą masę. W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie pozostałe suche składniki. Do ubitej masy jajecznej dodać niesłodzone mleko migdałowe lub wodę, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie do masy delikatnie przy pomocy łopatki wmieszać suche składniki w min trzech turach. Masę podzielić na dwie równe części i rozlać do przygotowanych tortownic.

*Jeśli nie posiadasz dwóch jednakowych tortownic blaty możesz piec pojedynczo jeden po drugim.   

Tortownice wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 

 

Przygotowanie kremu czekoladowego:


W garnuszku zagotować ok 200 ml śmietanki i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę. Gotową masę ostudzić do temperatury pokojowej.

Pozostałe 300 ml śmietanki i serek Mascarpone umieścić w misie miksera i zacząć ubijać na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Śmiuetan-fix wymieszać z erytrytolem i dodać do masy śmietanowej. W trakcie ubijania wlewać roztopioną czekoladę i aromat waniliowy lub migdałowy. Masę miksować do czasu aż zacznie gęstnieć i stanie się jednolita i kremowa.


 

Przygotowanie końcowe:


W tortownicy umieścić jeden z upieczonych blatów i zapiąć obręcz lub założyć specjalny rant do formowania tortów.

Na blacie wyłożyć krem i wyrównać. Następnie na kremie ułożyć drugi blat ciasta i lekko docisnąć.

W garnuszku ponownie zagotować 100 ml śmietanki i roztopić w niej 100 g gorzkiej czekolady. Gotową polewę wylać na wierch ciasta i obficie posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

Następnie ciasto umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.

Podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce.  

 








Smacznego

Komentarze

Popularne posty