Truskawianki

Truskawianki

W sezonie, gdy są dostępne świeże, słodkie i aromatyczne truskawki warto wykorzystać do upieczenia pysznych, domowych bułeczek o wdzięcznej nazwie Truskawianki. Są one bardzo mięciutkie, puszyste, delikatnie z nutą cytrynowego aromatu i pełne soczystego nadzienia z truskawek. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.  Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność jednej sztuki (ok 179 g): 299 kcal

W tym: Białka 7.02 g | Tłuszcze 7.94 g | Węglowodany 48.53 g ( w tym cukry 15.13 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

(na 12 bułeczek)

 

- 500 g mąki pszennej

- 250 ml ciepłego mleka

- 80 g cukru

- 30 g świeżych drożdży

- 80 g miękkiego masła

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 jajko

- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego

 


Składniki na nadzienie:

 

- 1 kg świeżych truskawek

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka domowego cukru waniliowego

http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2021/01/domowy-cukier-waniliowy.html

 


Dodatkowo:

- 1 jajko

- 1 łyżka mleka

 


Przygotowanie ciasta:


Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać a następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie w misie miksera umieścić pozostałą część mąki oraz cukru, miękkie masło, sól, aromat cytrynowy, jajko i zaczyn drożdżowy. Przy użyciu haka do wyrabiania ciast rozpocząć miksowanie i wyrabianie gładkiego oraz elastycznego ciasta. Ciasto można także wyrobić ręcznie na blacie.  Gotowe ciasto umieścić w misce, miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 ½ h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 12 równych części.

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Usunąć szypułki a następnie pokroić truskawki na mniejsze cząstki. Do pokrojonych truskawek dodać 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę cukru waniliowego. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Z każdego kawałka ciasta uformować kulę a następnie rozwałkować ją na płaski placek o grubości ok 5 - 8 mm. Na środek każdego placka nakładać porcję truskawek (po ok 2 duże łyżki) i mocno zlepiać brzegi, jak przy robieniu pierogów. Następnie delikatnie uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, pozostawiając mały odstęp między bułeczkami.  Bułeczki ponownie przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 10 – 15 min, aby bułeczki znowu podrosły. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.

W miseczce rozkłócić, jako z jedną łyżka mleka. Każdą bułeczkę przy pomocy pędzelka posmarować powstała mieszanką a następnie wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 25 min do zarumienienia się bułeczek. Następnie wystudzić bułeczki na kratce.

Gdy bułeczki całkowicie wystygną udekorować je lukrem i posypać płatkami migdałowymi lub oprószyć cukrem pudrem.








Smacznego.

Komentarze

Popularne posty