Sernik Migdałowo – Wiśniowy

 Sernik Migdałowo – Wiśniowy

Niesamowicie kremowy, bajecznie piękny i zabójczo pyszny sernik z dodatkiem blanszowanych migdałów i kwaskowych wiśni poleca się na deser. Sernik ten jest również bardzo prosty i szybki do przygotowania. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 219 kcal

W tym: Białka 8.04 g | Tłuszcze 13.40 g | Węglowodany 15.77 g ( w tym cukry 13.34g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnice)

- 250 g serka Mascarpone

- 200 g cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii

- 50 g mąki pszennej

- 6 dużych jajek lub 7 małych

- 250 ml śmietanki kremówki 36 %

- 100 g blanszowanych migdałów

- 320 g wiśni deserowych (polecam z Rolnika)

 

Przygotowanie:

 

Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód). Papier na bokach powinien wystawać ok 4 cm nad rantem tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na spodzie piekarnika ustawić dużą blachę lub garnek z gorącą wodą.

Twaróg, serek Mascarpone, oba rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy, śmietankę oraz mąkę umieścić razem w misie miksera i rozpocząć miksowanie na średnich obrotach.

Miksować do czasu aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Następnie do masy serowej stopniowo dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania.

Na koniec do masy dodać blanszowane migdały i całość wymieszać łopatką lub łyżką.

Masę przelać do tortownicy a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec sernik przez ok 25 min w temperaturze 175°C a następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec nadal przez 1 ½ h.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową na jego wierzchu wyłożyć wiśnie deserowe, delikatnie posypać płatkami migdałowymi a następnie schłodzić całość w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Podawać mocno schłodzony.

 






Smacznego.

Komentarze

Popularne posty