Chipsy Batatowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Chipsy Batatowe

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszna i bardzo oryginalna przekąska lub dodatek do innych potraw. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik zwykłych ziemniaków w połączeniu z różnego rodzaju mięsem. Polecam gorąco.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 148 kcal

W tym: Białka 1.31 g | Tłuszcze 7.15 g | Węglowodany 17.45 g ( w tym cukry 4.77 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  

Składniki:

 

- 2 duże bataty

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- ½  łyżeczki soli morskiej

- ½  łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki

- ½ mielonego, suszonego czosnku


 

Przygotowanie:


Bataty obrać ze skórki (ścinać skórkę do momentu aż zobaczymy intensywny, ciemniejszy pomarańczowy kolor charakterystyczny dla tego warzywa). Następnie pokroić bataty na plastry o grubości min 5 mm. W razie potrzeby (jeśli bataty będą bardzo duże) każdy plaster podzielić na pół. Namoczyć plastry w bardzo zimnej wodzie i odstawić do lodówki na min 30 min. Po tym czasie osuszyć je na ręczniku papierowym i umieścić w dużej misce.

W kubeczku połączyć ze sobą wszystkie przyprawy i olej. Całość dokładnie wymieszać i przelać do miski z plastrami batatów. Dłonią delikatnie wszystko wymieszać starając się aby każdy kawałek warzywa był dokładnie pokryty marynatą.

Rozgrzać urządzenie AirFryer do 180°C.

Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim plastrów batatowych (pieczenie będzie trzeba przeprowadzić w trzech turach).

Kosz umieścić w urządzeniu i piec przez ok 10 min. Po tym czasie delikatnie przemieszać chipsy i dopiekać przez kolejne 5 min., aż będą chrupiące.

Podawać od razu na ciepło lub schłodzone np.: z dip’em śmietanowym.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 2 dni.



Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne posty