Soczyste Podudzia z Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Soczyste Podudzia z Kurczaka

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Przepyszne, soczyste i delikatne podudzia kurczaka z delikatnie chrupiącą skórką przygotowane w niespełna 30 min idealnie sprawdzą się na szybki obiad, gdy brakuje Wam czasu na stanie przy garnkach w kuchni. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 183 g): 293 kcal

W tym: Białka 27.97 g | Tłuszcze 18.96 g | Węglowodany 2.58 g ( w tym cukry 0.28 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  


Składniki:

(na 3 porcje)

 

- 6 podudzi (pałek) z kurczaka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki przyprawy Złocistej do kurczaka (Knorr)

- 2 łyżeczki słodkiej papryki

- ½  łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka tymianku

- ½ łyżeczki soli

- 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:

 

Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć w ręczniku papierowym.

W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez wyciskać czosnek. Następnie bardzo dokładnie i dość obficie natrzeć każdą pałkę (szczególnie pod skórą) i odstawić do lodówki na min 1½ h. Im dłuższy czas marynowania mięsa tym lepiej. Jeśli planujemy przygotować podudzia na obiad w następnym dniu warto zamarynować je przynajmniej dobę wcześniej.  

Rozgrzać urządzenie AirFryer do temperatury 200°C.

Umieść zamarynowane podudzia w nagrzanym koszu urządzenia a następnie wsunąć koszyk i piec przez 15 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 160°C, delikatnie wstrząsnąć koszem lub przekręcić pałki łopatką w koszu i piec przez kolejne 15 min

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty