Pączkowe Ciasto Cynamonowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Pączkowe Ciasto Cynamonowe

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Ciasto to smakuje jak pączki z cynamonem stąd taka a nie inna jest jego nazwa. Ciasto jest słodkie, mięciutkie i wilgotne w środku. Idealne na podwieczorek, deser do poobiedniej kawy lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 397 kcal

W tym: Białka 4.88 g | Tłuszcze 21.77 g | Węglowodany 45.74 g ( w tym cukry 27.95 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na ciasto:

 

- 55 g oleju rzepakowego

- 60 g miękkiego masła

- 80 g białego cukru

- 80 g brązowego cukru

- 2 duże jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 240 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki soli

- 120 g maślanka

- ½ łyżeczki mielonego cynamonu + dodatkowe ½ łyżeczki (do nadzienia)

- ½ łyżeczki melasy + dodatkowe ½ łyżeczki (do nadzienia)

- 1 łyżka kakao (do nadzienia)

- 1 łyżka śmietanki 36% (do nadzienia)

 


Składniki na chrupiącą posypkę:

 

- 100 g roztopionego masła

- 55 g białego cukier

- 55 g brązowego cukru

- ½ łyżeczki cynamonu

 

 

Przygotowanie ciasta:

 

W misie miksera umieścić olej, miękkie masło, ½ łyżeczki melasy i oba rodzaje cukru. Całość ubić na najwyższych obrotach miksera na gładką i puszystą masę. Następnie dodać jajka, aromat waniliowy i maślankę nie przerywając miksowania (po dodaniu maślanki masa może wyglądać jakby się zważyła i tak ma być). W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia. Suchą mieszankę składników dodać następnie do mokrych w minimum trzech turach i miksować całość do czasu aż masa będzie jednolita i gładka.

Z masy odlać ok ¾ szklanki. Dodać do niej ½ łyżeczki melasy, ½ łyżeczki cynamonu, kakao oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Połowę pozostałej masy przelać do aluminiowej foremki jednorazowej lub wiaderka do wypieku ciasta (wiaderko wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić). Nadzienie cynamonowo - kakaowe wyłożyć nieregularnie na powierzchni ciasta w formie kleksów i przykryć pozostałą częścią jasnej masy. Przy pomocy patyczka wykonać kilka tzw.: esów - floresów, aby powstał zawijany wzorek a wewnętrzne ciemne nadzienie lekko wymieszało się z jasnym ciastem.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do 180°C.

Foremkę z ciastem delikatnie wstawić do nagrzanego kosza i piec przez 30 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce i udekorować chrupiącą posypką,


Przygotowanie dekoracji (chrupiącej posypki):


Masło roztopić i przestudzić. Oba rodzaje cukru i cynamon dokładnie ze sobą wymieszać. Gotową mieszankę przesypać na duży płaski talerz. Przy pomocy pędzelka posmarować wszystkie boki oraz wierzch ciasta roztopionym masłem i natychmiast obtaczać je w mieszance cynamonowo – cukrowej. Odstawić na 10 min, aby posypka zastygła.

 

*Przygotowanie w piekarniku:


Całość przygotować zgodnie z powyższymi instrukcjami.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem wg powyższych instrukcji.

Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować chrupiącą posypką (dekorację przygotować zgodnie z powyższą instrukcją).





Smacznego.

Komentarze

Popularne posty