Salsa Pomidorowa

Salsa Pomidorowa

 

Pikantny i aromatyczny sos Salsa to potrawa kuchni meksykańskiej. Jest on świetną propozycją na każdą domową imprezę, gdzie sprawdzi się, jako dip do Nachosów, Chipsów czy Krakersów. Sos ten jest także idealnym dodatkiem do dań mięsnych przygotowywanych na ciepło. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 60 kcal

W tym: Białka 1.97 g | Tłuszcze 2.54 g | Węglowodany 6.74 g ( w tym cukry 6.26 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 puszka krojonych pomidorów lub butelka gęstej passaty pomidorowej

- 1 duża czerwona cebula

- 2 ząbki czosnku

- soku z 1 limonki

- ½ małej papryczki chili

- garść świeżej kolendry (opcjonalnie)

- sól, pieprz, ostra i słodka papryka

- 1 łyżka cukru

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki oliwa z oliwek

 


Przygotowanie:

 

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidorki razem z zalewą lub Passatę pomidorową. Kolendrę oraz papryczkę chili drobno posiekać i dodać razem z koncentratem pomidorowym i łyżką cukru do pozostałych składników. Dusić całość przez ok 15 min ciągle mieszając aż nadmiar wody odparuje a sos się zagęści. Na koniec dodać sok z limonki oraz doprawić całość solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawiać do wystygnięcia.

Zimny sos przełożyć do czystego, czelnie zamkniętego słoiczka i przechowywać w lodówce.

Sos można podawać na zimno lub stosować na ciepło, jako dodatek do różnych potraw.

 



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty