Panierowane Pieczarki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Panierowane Pieczarki

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszne, chrupiące na zewnątrz i delikatnie soczyste w środku pieczarki przygotowane w urządzeniu AirFryer to świetna przekąska na domowe imprezy lub dodatek do dań obiadowych. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 105 kcal

W tym: Białka 6.34 g | Tłuszcze 4.47 g | Węglowodany 8.29 g ( w tym cukry 0.15 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

  

- 500 g małych pieczarek

- bułka tarta do panierowania (ok 1 szklanka)

- 2 jajka

- 1 łyżka oleju

- 2 łyżki mleka

- ½ łyżeczki soli i pieprzu

 

 

Przygotowanie:

 

Pieczarki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie przekroić każdą pieczarkę na pół.

W miseczce dokładnie wymieszać (lekko ubić) jajka z olejem, mlekiem, solą i pieprzem.

Połówki pieczarek moczyć w mieszance jajecznej i natychmiast panierować w bułce tartej.

Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C.

Opanierowane pieczarki umieścić w natłuszczonym koszu, delikatnie spryskać olejem i smażyć przez 10 -15 min (czas uzależniony jest od wielkości pieczarek – im większe pieczarki tym czas pieczenia należy wydłużyć). Co 3 -4 min przemieszać pieczarki w koszu drewniana łyżką lub po prostu wstrząsnąć koszem. Pieczarki smażyć na złoty kolor.

Podawać na ciepło lub zimno, jako przekąska lub dodatek do obiadu.






Smacznego.

Komentarze

Popularne posty