Chrupiące Różyczki z Kalafiora (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Chrupiące Różyczki z Kalafiora

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Przepyszna przystawka do obiadu i nie tylko. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 117 kcal

W tym: Białka 4.67 g | Tłuszcze 4.91 g | Węglowodany 12.16 g ( w tym cukry 1.52 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

- 1 op. mrożonego lub główka świeżego kalafiora

 - 2 jajka

- ½ szklanki mleka

 - 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

 

Składniki na panierkę:

- po ½ łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku

- 1 szklanka płatków kukurydzianych

- 1 szklanka bułki tartej

 

Przygotowanie:

 

Mrożony kalafior należy najpierw rozmrozić. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Świeży kalafior podzielić na małe różyczki i podgotować w gorącej i osolonej wodzie przez ok. 10 min., aby lekko zmiękł. Następnie odcedzić i przestudzić.

W misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i przyprawami na jednolitą masę.

Różyczki zalać jajeczną mieszanką i przygotować panierkę.

 


Przygotowanie panierki:

 

Płatki kukurydziane umieść w woreczku i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na drobną kruszonkę. Następnie dodać bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

 


Przygotowanie końcowe:

 

Każdą różyczkę delikatnie wyjmować z marynaty jajecznej i panierować w przygotowanej panierce. Układać luźno w natłuszczonym koszu urządzenia tak aby różyczki leżały jedna przy drugiej, ale nie na sobie. Przed smażeniem spryskać je z wierzchu odrobiną oleju.

Urządzenie ustawić na 180°C.

Smażyć różyczki przez 5 min. Następnie wysunąć kosz i ostrożnie przewrócić je na drugą stronę a następnie smażyć przez kolejne 5 min., lub do momentu aż nabiorą mocno złotego koloru.

Podawać na ciepło lub na zimno z np.: sosem śmietanowym lub serowym.



*Przygotowanie w piekarniku:


Mrożone różyczki lekko rozmrozić a surowego kalafiora podzielić na małe cząstki. Różyczki zalać jajeczną mieszanką a następnie panierować zgodnie z powyższymi instrukcjami. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Różyczki równomiernie rozłożyć na blaszce i wstawić do nagranego piekarnika. Piec przez 30 min, obracając je co 10 min, aby równomiernie się upiekły.

Różyczki powinny mieć jasnobrązowy kolor.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty