Kieszonki Schabowe z Mozzarellą i Szpinakiem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Kieszonki Schabowe z Mozzarellą i Szpinakiem

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Pyszne kieszonki ze schabu na pewno posmakują każdemu. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 288 g): 531 kcal

W tym: Białka 46.24 g | Tłuszcze 24.94 g | Węglowodany 29.52 g ( w tym cukry 2.56 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na 4 porcje)

  

- 600 g schabu bez kości

 - 3 ząbki czosnku

- 1 duża kulka białej mozzarelli

 - 2 garści świeżego szpinaku Baby

- 3 łyżki oliwy z oliwek

 - sól i pieprz



Składniki na ciasto:


 - 90 g mąki pszennej

- 120 ml mleka

- 1 jajko

- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

 


Składniki na panierkę:

 

- po ½ łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku

- 1½ szklanki płatków kukurydzianych

- 2 łyżki mąki orkiszowej

- 3 łyżki bułki tartej


Przygotowanie kieszonek:

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 4 grube kotlety (grubość kotletów ok 2 cm każdy). Następnie kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.



Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskacz lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek.

Na każdym kotlecie rozsmarować cienka warstwę mieszanki oliwno-czosnkowej.

Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Ser Mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.

Na posmarowanym oliwno-czosnkową mieszanką kotlecie ułożyć warstwę posiekanego szpinaku tak, aby pokrył połowę powierzchni kotleta.

Na szpinaku ułożyć po ok 2-3 plasterki sera mozzarelli.

Następnie nakryć nadzienie druga połowa kotleta i całość spiąć wykałaczkami tak, aby zabezpieczyć nadzienie przed wypadnięciem.

 

Przygotowanie ciasta:

 

W misce umieścić jajko, mąkę pszenna, olej rzepakowy i mleko. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować do całkowitego połączenia się składników. Masa ma być jednolita, gładka oraz dość gęsta.

Kieszonki umieścić w ciście i przygotować panierkę.


Przygotowanie panierki:

 

Płatki kukurydziane umieść w woreczku i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na drobną kruszonkę. Następnie dodać bułkę tartą, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

 


Przygotowanie końcowe:

 

Kieszonki wyciągać pojedynczo z ciasta, chwilę odczekać, aby nadmiar ciasta spłyną a następnie obtaczać w kukurydzianej panierce.

Urządzenie ustawić na 180°C.

Opanierowane kieszonki ułożyć w natłuszczonym koszu lub na kawałku papieru do pieczenia. Usunąć delikatnie wykałaczki z mięsa. Wierzch spryskać oliwą i rozpocząć proces smażenia.

Smażyć kieszonki przez 15 min. Następnie ostrożnie przewrócić je na drugą stronę i smażyć przez jeszcze 10 min.

Proponuje kieszonki smażyć po dwie sztuki jednocześnie lub po cztery przy użyciu nadstawki i ustawieniu dodatkowego piętra.

Podawać od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

Komentarze

Popularne posty