Leczo z Cukinią

Leczo z Cukinią

Pyszne, aromatyczne danie dla całej rodziny. Bardzo szybkie w przygotowaniu bez konieczności brudzenia dużej ilości naczyń gdyż wymaga tylko jednego garnka. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 68 kcal

W tym: Białka 3.50 g | Tłuszcze 4.04 g | Węglowodany 5.17 g ( w tym cukry 3.03 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 3 czerwone papryki

- 2 duże żółte papryki

- 2 duże zielone papryki

- 2 duże cukinie

- 3 cebule

- 3 ząbki czosnku

- 5 średnich pomidorów malinowych

- 350 g Passaty pomidorowej

- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 300 g surowego wędzonego boczku

- 200 g wędzonych kabanosów lub innej ulubionej kiełbasy

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

- łyżeczki ostrej czerwonej papryki

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka suszonego lubczyku

- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:

 

Boczek pokroić w małą kostkę i wrzucić do dużego rozgrzanego garnka (najlepszy będzie garnek z powłoką nieprzywierającą). Na średniej mocy palnika wytopić boczek i lekko zeskwarzyć. 

W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Do wytopionego boczku dodać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę. Zmniejszyć moc palnika i dusić cebulę od czasu do czasu mieszając przez ok 8 min. 

Kabanosy pokroić w cienkie plasterki a następnie dodać do garnka. Wycisnąć 3 ząbki czosnku i wszystko ponownie wymieszać.

Papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i ewentualnie obrać ze skórki, (ponieważ u mnie w domu nikt nie lubi rolujących się skórek z papryki czy pomidorów w gotowanych daniach warzywnych zawsze warzywa te przed obróbką termiczną obieram ze skórki). Następnie pokroić każdą paprykę w ok ½ centymetrowej grubości paski. Dodać do garnka i wymieszać.

Cukinię obrać, ewentualnie wg własnych preferencji usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub pokroić w małą kostkę. Dodać do garnka i wymieszać.

Pomidory zalać wrzącą wodą i odczekać ok 1 min. Następnie każdego pomidora obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka. Wymieszać.

Na koniec dodać Passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i mieszankę przypraw. Całość wymieszać i gotować przez ok 20 min często mieszając.

Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.




Smacznego.

Komentarze

Popularne posty