Likier z Białej Czekolady (tylko dla osób pełnoletnich)

Likier z Białej Czekolady

(tylko dla osób pełnoletnich)

 Gdy połączymy białą czekoladę z alkoholem to powstanie pyszny, słodki i bardzo kremowy likier, który na pewno zachwyci każdego. Świetnie sprawdzi się podczas domowych imprez, ale także może stanowić idealny prezent. Można wykorzystać go również, jako dodatek do lodów, kawy jak i do różnego rodzaju deserów. Idealny na zimowe wieczory i na święta. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 196 kcal

W tym: Białka 2.19 g | Tłuszcze 11.85 g | Węglowodany 11.74 g ( w tym cukry 10.69 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 400 g dobrej jakości białej czekolady (np.: Wedel, Lindt Excellence)

- 500 ml śmietanki kremówki 30 %

- 500 ml pełnego mleka 3,2%

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 250 ml likieru SOPLICA Migdał w karmelu lub Amaretto

- 500 do 700 ml czystej wódki 40% (wg własnych preferencji)


 

Przygotowanie:

 

W garnku zagotować śmietankę. Zdjąć garnek z palnika i do gorącej śmietanki dodać pokruszoną biała czekoladę. Odczekać chwilę a następnie całość dokładnie wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Następnie dodać aromat waniliowy i mleko. Wymieszać. Opcjonalnie likier można dosłodzić ok 5 łyżkami cukru pudru, jeśli ktoś woli bardziej słodkie nalewki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia usunąć warstwę tłuszczu ze śmietanki i czekolady, który pojawi się na wierzchu, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Likier przelać do czystych i wcześniej wyparzonych butelek.

Podawać schłodzony. Przechowywać w lodówce.



Smacznego.

Komentarze

Popularne posty