Magdalenki

Magdalenki


Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka o biszkoptowej strukturze. Charakteryzuje je kształt muszelek. Do ich wypieku służy specjalna foremka, którą można kupić w wielu sklepach stacjonarnych lub internetowych. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 410 kcal

W tym: Białka 7.87 g | Tłuszcze 24.88 g | Węglowodany 38.90 g ( w tym cukry 16.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 80 g cukru

- 3 jajka

- 160 g mąki pszennej typu 450

- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 120 g roztopionego masła

 


Dodatkowo:

- 50 g gorzkiej czekolady

- ½ szklanki drobno posiekanych ulubionych orzechów

 


 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę do Magdalenek natłuścić cienką warstwą oleju.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić całość na gęstą i puszystą masę. Dodać aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wymieszać.

Następie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli i przy pomocy łopatki całość delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło. Całość ponownie dokładnie i delikatnie wymieszać. Masa powinna być dość gęsta i jednolita.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i rozpocząć napełnianie foremek do ok wysokości wgłębienia (nie do pełna).

Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 12 min.

Po upieczeniu wystudzić na kratce a następnie przystąpić do dekorowania ciastek.

 

Dekorowanie Magdalenek:


Czekoladę drobno posiekać a następnie roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej*. W drugiej miseczce umieścić posiekane orzechy. Każde ciasteczko zanurzyć w czekoladzie a następnie w posiekanych orzechach. Odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Ciasteczka przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku lub puszcze.


* Topienie czekolady w kuchence mikrofalowej: Czekoladę umieścić w szklanej miseczce. Kuchenkę ustawić na maksymalną moc grzania i topić czekoladę przez 10 sekund. Następnie przemieszać czekoladę, aby ciepło równomiernie się rozeszło i powtórzyć topienie przez kolejne 10 sekund. Ponownie całość wymieszać i w razie potrzeby proces raz jeszcze powtórzyć aż czekolada będzie całkowicie płynna.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty