Różowy Sos a’la Pasibus

Różowy Sos a’la Pasibus


Różowy, lekko pikantny sos to idealny dodatek do mięs z grilla, smażonych, gotowanych i pieczonych a także do hamburgerów, hot dogów i frytek nachos-ów, sałatek itd. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 10 g (1 łyżka): 33 kcal

W tym: Białka 0.20 g | Tłuszcze 2.72 g | Węglowodany 1.93 g ( w tym cukry 1.83 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 łyżki łagodnego lub ostrego ketchupu

- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

- 3 łyżki majonezu

- 1 łyżka oleju słonecznikowego

- 1½ płynnego miodu

- ½ łyżeczki soli himalajskiej

- szczypta pieprzu

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

- ½ łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Prymat

- ½ łyżeczki płatków Chili mieszanka przypraw Kotanyi

 

 

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać trzepaczką. Najlepiej zmiksować całość np.,: blenderem ręcznym typu żyrafa, co sprawi, że sos nabierze większej puszystości i będzie bardziej kremowy.

Tak przygotowany sos przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Spożyć max w ciągu 5 dni.

Różowy sos jest naprawdę pyszny i stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych, do sałatek oraz do przekąsek typu: frytki, nuggetsy, nachosy itp.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty