Warkocze Marcepanowe

Warkocze Marcepanowe


Miękkie i delikatne ciasto z marcepanowym nadzieniem zaplecione w finezyjny warkocz to przepyszna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakuje z filiżanka gorącej czekolady lub korzennej herbaty. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 353 kcal

W tym: Białka 8.25 g | Tłuszcze 16.70 g | Węglowodany 42.47 g (w tym cukry 14.33 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

 

- 300 ml pełneg mleka 3,2%

- 60 g masła

- 500 g mąki pszennej typu 650

- 60 g cukru

- 1 łyżeczka soli

- 10 g drożdży instant

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Składniki na nadzienie:

 

- 50 g miękkiego masła

- 30 g cukru trzcinowego

- 100 g mączki migdałowej

- 3 łyżki pełnego mleka lub mleka migdałowego

- ½ łyżeczki aromatu migdałowego

- 1 op. cukru migdałowego

- 120 g marcepanu

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2022/12/marcepan.html

 

 

Dodatkowo:

 

- ¼ szklanki ciepłego mleka

- garść blanszowanych płatków migdałowych

 


Przygotowanie:

 

Mleko i masło umieścić w garnuszku i podgrzać do chwili aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia (do uzyskania temperatury pokojowej).

W misie miksera wymieszać pozostałe składniki ciasta. Dodać przestudzone mleko z masłem i zagnieść gładkie oraz elastyczne ciasto (czas zagniatania to minimum 10 min w mikserze z użycie haka do ciast). Ciasto będzie delikatnie klejące, ale takie ma być.

Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około 1-2 h.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

W misce wymieszać mączkę migdałową, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i migdałowy oraz mleko.

Marcepan (sklepowy lub domowy - link do przepisu powyżej w liście składników) zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach do osobnej miseczki.

50 g masła wyjąc z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu, aby zmiękło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąc na blat oprószony odrobiną mąki i krótko zagnieść, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.

Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Posmarować miękkim masłem i wcześniej przygotowanym nadzieniem. Na koniec posypać startym marcepanem i zwinąć ciasto względem krótszego boku w ciasny rulon. Rulon delikatnie rolując na blacie rozciągnąć na długość ok 70 cm a następnie podzielić na dwie równe części.

Pierwszą cześć przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pól. Połówki odwrócić rozciętą stroną ku górze a następnie skręcić w luźny warkocz. Delikatnie przenieść warkocz na papier do pieczenia i ułożyć w foremce do ciasta lub na blaszce z piekarnika. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Oba warkocze można dodatkowo rozdzielić od siebie kawałkiem zrolowanej foli aluminiowej, aby warkocze nie stykały się ze sobą.

Warkocze przykryć ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na min 1 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 170°C w opcji z termoobiegiem lub do 180°C w opcji dolna/górna grzałka.

Wierzch każdego warkocza posmarować ciepłym mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.

Foremkę w stawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50 - 60 min. Gdyby w trakcie pieczenia wierzch warkoczy zbyt szybko nabierał koloru należy przykryć je folią aluminiową i dokończyć proces pieczenia.

Po upieczeniu wyjąć na blat i pozostawić do wystygnięcia.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty