Piernikowa Caffè Latte

Piernikowa Caffè Latte


Piernikowa Latte to idealna kawa na zimowe poranki. Już samo jej przygotowanie pobudza nas swoim aromatem. Udekorowana mleczną pianką i słodkim pierniczkiem smakuje wręcz wyśmienicie.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność SYROPU w 100 g: 143 kcal

W tym: Białka 0.32 g | Tłuszcze 3.36 g | Węglowodany 27.87 g (w tym cukry 26.08 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na Syrop Piernikowy:

 

- 120 g cukru trzcinowego

- 300 ml wody

- 4 łyżki Kremu o Smaku Korzennych Ciasteczek

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/01/krem-o-smaku-korzennych-ciasteczek.html

 

 

Kaloryczność KAWY w jednej porcji (ok 445 g): 279 kcal

W tym: Białka 10.23 g | Tłuszcze 16.12 g | Węglowodany 23.14 g (w tym cukry 0.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki na Piernikową Latte:

(na 1 porcję)

 

- 100 ml espresso

- 300 ml mleka 3,2% lub ulubionego mleka roślinnego

- pierniczki w czekoladzie do dekoracji

- szczypta cynamonu do dekoracji

 

  

Przygotowanie syropu piernikowego:

 

W garnku z grubym dnem umieścić cukier. Zacząć go podgrzewać na małej mocy palnika i poczekać aż cukier zacznie się karmelizować (nie mieszać go w trakcie karmelizacji).

Następnie bardzo powoli zacząć wlewać wodę cienką strużka intensywnie mieszając przy tym rózga kuchenną. Gdy masa będzie już gładka i jednolita dodać krem ciasteczkowy i ponownie całość dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Sos powinien też w tym czasie lekko zgęstnieć, lecz musi zachować płynną konsystencję więc nie należy zbyt długo go gotować. 

Gotowy syrop przelać do czystego i wcześniej wyparzonego słoiczka lub butelki.

 


Przygotowanie Piernikowej Latte:

 

Na dno i ścianki wysokiej szklanki wlać ok 2 łyżki syropu piernikowego (lub więcej wg własnego uznania). Następnie wlać ciepłe i mocno spienione mleko. Mleko można spienić spieniaczem ręcznym, elektrycznym lub przy pomocy ekspresu do kawy z funkcja spieniania mleka.

Jeśli posiadasz ekspres ciśnieniowy to szklankę ze spienionym mlekiem i syropem należy ustawić pod nalewakiem kawy i zalać ją potrójnym espresso.

W przypadku użycia kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu przelewowego należy ją wlać do spienionego mleka delikatnie, cienką strużką, najlepiej po odwróconej łyżeczce, aby napój ładnie się rozwarstwił dla efektu wizualnego.

Wierzch udekorować szczypta cynamonu i pierniczkiem w czekoladzie.

Podawać oda razu na ciepło.  




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty