Syrop Butterfly Pea

Syrop Butterfly Pea


Butterfly Pea Tea, czyli Klitoria Ternateńska to roślina tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Naturalnie występuje w Afryce, jednak spotkać można ją również w innych częściach świata (np. w Indonezji i Ameryce)

  Ta niezwykła roślina uważana jest za lek, który znajduje zastosowanie w leczeniu depresji i stanów lękowych. Ponadto:

- usprawnia pracę mózgu

- poprawia odporność

- wykazuje działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe

- działa moczopędne

- pozytywnie wpływa układ nerwowy i hamuje demencję,

- redukuje poziom stresu

- stanowi pomoc w usuwaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

 Dzięki najnowszym badaniom wiadomo już co wchodzi w jej skład:

- antocyjany — odpowiadają za niebieski kolor rośliny; wykazują działanie antynowotworowe, pozytywnie wpływają na oczy, skórę i włosy,

- liczne flawonoidy — zawierają właściwości antyoksydacyjne,

- laktony — działają przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowo,

- fitosterole — mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu,

- terpenoidy — wykazuje właściwości przeciwzapalne.

Napar przygotowany z Klitorii ma lekko ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor na fioletowo-różowy.  

Niebieska herbata to także bogactwo witamin tj.: C, B, A

Kwiaty Klitorii Ternateńskiej są znakomitym źródłem w 100% naturalnego niebieskiego barwnika. Dzięki temu idealnie nadają się do barwienia potraw, deserów, lodów, ryżu, kaszy, napojów i drinków. Ten niezwykły napar można także użyć jako barwnika do tkanin, by stworzyć niepowtarzalny odcień.


Kaloryczność Syropu w 100 g: 93 kcal

W tym: Białka 0.04 g | Tłuszcze 0.04 g | Węglowodany 23.11 g (w tym cukry 23.03 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na syrop Butterfly Pea:

 

- 10 suszonych kwiatków Butterfly Pea

https://www.matemundo.pl/product-pol-9958-Mary-Rose-Butterfly-Pea-Tea-20-g.html?gclid=Cj0KCQiAt66eBhCnARIsAKf3ZNHCxjO-jPf6T0QKbQdO4pF4iYC5KhDoUk7ynLK-BeCw62gnDfTxKsoaArPEEALw_wcB

- 1 litr gorącej wody

- 300 g białego cukru

- 3 gwiazdki anyżu

 

 

Przygotowanie:

 

Kwiatki Klitorii Ternateńskiej i gwiazdki anyżu umieścić w dużym dzbanku i zalać gorącą wodą. Wymieszać a następnie dodać cukier i zacząć podgrzewać. 

Gotować napar przez ok 10 min często mieszając. 

Następnie przecedzić przez sitko i rozlać do czystych, sparzonych wcześniej wrzątkiem butelek. 

Odstawić do wystygnięcia a następnie przechowywać w lodówce. 








Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty