Zupa Wonton

Zupa Wonton

 

Zupa Wonton to bardzo smaczny, niskokaloryczny drobiowy bulion azjatycki, do którego dodaje się cebulkę, czosnek, imbir, grzyby shiitake, zioła i sos. Świetnie smakuje z pierożkami Wonton - 

link: Pierożki Wonton. 

Polecam do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 18 kcal

W tym: Białka 2.20 g | Tłuszcze 0.17 g | Węglowodany 1.80 g (w tym cukry 1.31 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1½ litra bulionu drobiowego

- 1 duży ząbek czosnki

- 1 średnia cebula

- 3 do 4 łyżek sosu sojowego

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

- garść suszonych grzybków Shiitake

- ok 2 cm korzenia imbiru

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- garść świeżej kolendry

- ½ pieprzu

- ½ łyżeczki pieprzu

- szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Cebulkę obrać i pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Grzyby zalać odrobiną wrzątku, aby namokły. Kolendrę posiekać.

Bulion zacząć podgrzewać na małym ogniu. Dodać do niego sos sojowy, starty imbir, posiekaną kolendrę, namoczone grzybki. Cebulkę wraz z czosnkiem zeszklić na oliwie z oliwek a następnie dodać do bulionu. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i cukrem trzcinowym, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok 15 min.

Zupę rozlać do miseczek i udekorować posiekanym szczypiorkiem i świeża kolendrą.

Zupa Wonton najlepiej jednak smakują z pierożkami Wonton (przepis na pierożki w linku - Pierożki Wonton).



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty