Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami

Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami

 

Sezon na śliwki rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa do końca października. W tym czasie warto wykorzystać te cudowne owoce na wiele sposobów np.: do zrobienia pysznych dżemów, powideł, kompotów, nalewek, knedli oraz ciast. Dziś proponuje przepyszne, delikatne i niesamowicie mięciutkie oraz puszyste ciasto drożdżowe z śliwkami właśnie w roli głównej. Polecam do wypróbowania mój przepis.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 273 kcal

W tym: Białka 5.61 g | Tłuszcze 8.72 g | Węglowodany 42.41 g (w tym cukry 18.37 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  

Składniki:

 

- 50 g świeżych drożdży

- 200 ml mleka

- 3 jajka + dodatkowo 3 żółtka

- 150 g drobnego cukru

- 700 g mąki pszennej typu 550 lub 650 (do ciast drożdżowych)

- 100 g masła

- 800 g dojrzałych śliwek węgierek

 

 

Składniki na kruszonkę:

 

- 140 g mąki pszennej typu 450

- 100 g zimnego masła

- 80 g cukru

 


Przygotowanie:

 

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Mleko podgrzać do ok 40°C. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.

W misie miksera umieścić jajka z żółtkami oraz resztę cukru. Całość ubić na gęstą pianę. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę oraz dodać rozczyn drożdżowy.

Przy pomocy haka do wyrabiania ciast wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Gotowe ciasto wyłożyć od razu do blaszki (ciasto będzie dość lepkie, ale takie ma być). Delikatnie oprószyć je z wierzchu mąka, a następnie rozciągając i ugniatając dłońmi rozprowadzić je równomiernie po dnie blachy. Na wierzchu poukładać pokrojone śliwki. Blachę nakryć bawełnianą ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu na ok 1½ h do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować kruszonkę.

W misce umieścić mąkę pszenna typu 450, cukier i pokrojone na drobne kawałki zimne masło.  Palcami mieszać, zgniatać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.

Gotową kruszonkę schować do lodówki do schłodzenia.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna / dolna grzałka).

Wyrośnięte cisto obficie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 45 min.

Po upieczeniu wystudzić na blacie.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty