Sernik Biały Puch na Białkach

Sernik Biały Puch na Białkach

 

Sernik Biały Puch na białkach jest niesamowicie delikatny i puszysty, po prosty rozpływa się w ustach. Jest też idealnym deserem, w którym wykorzystać można białka które pozostały nam z innych przepisów. Więc jeśli znudziły Wam się bezy czy kokosanki to wypróbujcie mój przepis na ten pyszny sernik.  

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 251 kcal

W tym: Białka 7.09 g | Tłuszcze 13.96 g | Węglowodany 24.09 g (w tym cukry 16.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  Składniki:

 

- 1 lub 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g)

- 1 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka)

- 200 g cukru

- 150 g masła

- 150 g kwaśnej śmietany 18%

- 60 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki cukru z wanilią

- 10 białek

 


Przygotowanie:

 

Prostokątną blaszkę o wymiarach ok 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna / dolna grzałka).

Biszkopty ciasno poukładać na spodzie blaszki. Blaszkę odstawić na bok na czas przygotowywania masy serowej.

Wszystkie składniki na sernik powinny być o temperaturze pokojowej.

Masło roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i odstawić do przestudzenia.

Do miski miksera włożyć twaróg sernikowy, ok 100 g cukru, cukier z wanilią, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować na średniej mocy miksera tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Dodać roztopione i przestudzone masło, wymieszać.

Białka ubić na sztywną i bardzo gęstą pianę z pozostałymi 100 g cukru (jak do bezy). Gotową pianę delikatnie wmieszać do masy serowej w przynajmniej trzech turach.

Masę przelać do blaszki na biszkoptowy spód.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik przez 1 h.

Po zakończonym czasie pieczenia pozostawić sernik w piekarniku i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc).

Przed podaniem oprószyć wierzch sernika cukrem pudrem lub udekorować wg własnych preferencji.

Podawać schłodzony.   




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty