Zupa Dyniowa na Ostro (Cook4me Tefal - Multicooker)

Zupa Dyniowa na Ostro

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Ostra zupa krem z dyni - Jesienne Ciepło z Nutą Azji!

Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewający obiad w chłodne jesienne dni, to ta zupa będzie doskonałym wyborem. Połączenie smaku dyni z orientalnymi przyprawami tworzy fenomenalną kompozycję, która rozgrzeje Cię od środka. Przy okazji, sezon na dynie jest w pełni, więc trzeba korzystać i pozwolić sobie na poznawanie orientalnych smaków w dalekich Azjatyckich stron. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 36 kcal

W tym: Białka 0.74 g | Tłuszcze 2.10 g | Węglowodany 2.18 g (w tym cukry 1.08 g)


Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 mała dynia Hokkaido (ok 800 g – po pokrojeniu 450 g)

- biała część średniego pora

- 2 marchewki

- 2 duże ziemniaki

- 2 łyżki klarowanego masła

- 3 ząbki czosnku

- 5 cm korzenia imbiru

- ½ łyżeczki płatków papryki chili

- ½ łyżeczki suszonej zielonej papryki chili Jalapeño

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 3 kulki ziela angielskiego

- 2 liście laurowe

- 1200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

- szczypiorek do dekoracji

- śmietanka 36% do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

 

Dynię obrać, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Następnie dynię pokroić w kostkę o grubości ok 2 cm.

Ziemniaki oraz marchewki obrać i również pokroić w małe kostki.

Pora posiekać na półplastry.

Czosnek oraz imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

Przyprawy (poza zielem angielskim i liśćmi laurowymi) wymieszać ze sobą.

Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić klarowane masło. Następnie zeszklić na nim pora na lekko zloty kolor. W trakcie dodać starty czosnek z imbirem i przyprawy. Wymieszać. Podlać jedną lub dwiema chochlami bulionu i dodać pokrojone warzywa (dynię, marchew i ziemniaki). Wymieszać i podsmażać całość ok 5 min, aby warzywa zaciągnęły aromat przypraw.

Następnie wlać resztę bulionu. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i wszystko raz jeszcze wymieszać. Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 15 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na gładki krem.

Zupę porcjować do miseczek dekorując ubitą śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty