Butterfly Pea Iced Tea Latte

Butterfly Pea Iced Tea Latte

 

Butterfly Pea Iced Tea Latte czyli w tłumaczeniu Mrożona Herbata Latte z Kwiatami Klitorii Ternateńskiej lub Groszku Motylkowego.

Czasem najpiękniejsze rzeczy powstają z najprostszych składników – wystarczy przezroczysta szklanka, kilka kostek lodu, kremowe mleko i napar o nieziemskim kolorze, by stworzyć napój, który wygląda jak akwarela w ruchu. Butterfly Pea Iced Tea Latte w wersji latte zachwyca delikatnością i spokojem.

Na pierwszy rzut oka ten napój wygląda jak coś z baśni – warstwy mleka i niebieskiego naparu układają się niczym akwarela w szklance, tworząc hipnotyzującą kompozycję barw. Ale za tą estetyką kryje się coś więcej – Butterfly Pea Iced Tea Latte to nie tylko przyjemność dla oka, ale i wyjątkowe doświadczenie smakowe oraz podróż do azjatyckich korzeni jednej z najbardziej intrygujących roślin świata.

Sekret tego napoju tkwi w kwiatach Klitorii Ternateńskiej (Clitoria ternatea), znanej też jako groszek motylkowy lub po prostu – Butterfly Pea. Roślina ta pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie od wieków wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie ajurwedyjskiej. W Tajlandii czy Wietnamie jej intensywnie niebieskie kwiaty służą do barwienia ryżu, napojów i deserów – naturalnie, bez chemii, z szacunkiem do roślin i ich właściwości. Co ciekawe, Butterfly Pea uznawana jest za symbol harmonii – a jej napar ma delikatne działanie relaksujące i kojące.

Tym, co przyciąga najbardziej, jest niezwykła właściwość tej rośliny: reakcja na zmianę pH. Gdy do niebieskiego naparu doda się odrobinę soku z cytryny, kolor zmienia się na fioletowy, a nawet różowy – niemal jak magiczna mikstura. To nie czary, lecz czysta chemia – antocyjany, które reagują na kwasowość. Dla dorosłych to fascynujące, dla dzieci – czysta frajda.

A teraz – przechodząc od nauki do smaku – warto wiedzieć, że Butterfly Pea ma bardzo delikatny, roślinny aromat. Sam napar nie jest mocny, dlatego doskonale komponuje się z mlekiem. W tej wersji wykorzystane zostało krowie mleko, spienione na zimno, by uzyskać kremową teksturę i łagodne tło dla ziołowej nuty. Dodatek syropu z orzechów laskowych wzbogaca kompozycję o subtelną słodycz i głębię – dzięki temu napój przypomina chłodny deser, ale wciąż zachowuje lekkość herbaty.

Przygotowanie jest rytuałem samym w sobie. Kwiaty zalewa się gorącą wodą, pozwala im oddać kolor i aromat, a potem chłodzi. W międzyczasie spienia się mleko, wsypuje lód, układa warstwy z dbałością o każdy detal. A potem – kilka kropel cytryny i zachwyt, gdy błękit zamienia się w fiolet.

To napój idealny na lato, ale nie tylko. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy potrzebna jest chwila wytchnienia – przy książce, na tarasie, z przyjaciółmi. Butterfly Pea Iced Tea Latte nie tylko orzeźwia, ale też inspiruje, relaksuje i pozwala na moment oderwać się od codzienności.

W szklance – coś pięknego. W duszy – cisza. W smaku – lekkość, nuta ziół, mleczna aksamitność i odrobina słodyczy. A wszystko to z kroplą historii i szczyptą magii.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 32 kcal

W tym: Białka 1.34 g | Tłuszcze 1.48 g | Węglowodany 3.49 g (w tym cukry 0.02 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- 1 łyżka suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej (Butterfly Pea)

- 300 ml wrzątku

- 200 ml schłodzonego mleka krowiego lub roślinnego

- kostki lodu

- 2 łyżeczki syropu z orzechów laskowych lub innego ulubionego słodzika

- sok z cytryny (dla zmiany koloru)


 

Przygotowanie:

 

Kwiaty Klitorii Ternateńskiej zalać gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia na min 10 minut. W tym czasie płatki uwolnią swój naturalny, intensywnie niebieski barwnik a napar nabierze głębokiego, niemal atramentowego koloru. Im dłuższy czas parzenia, tym mocniejszy kolor i delikatniejszy, bardziej ziołowy aromat. Po zaparzeniu napar przecedzić przez drobne sitko lub gazę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej schłodzić go w lodówce – napój dzięki temu będzie bardziej orzeźwiający, a warstwy podczas nalewania pozostaną wyraźnie oddzielone.

Do wysokiej, przezroczystej szklanki wsypać kilka kostek lodu – im więcej, tym lepszy efekt wizualny i mocniejsze chłodzenie. Mleko – krowie lub roślinne - (pełne lub półtłuste) spienić na zimno przy pomocy elektrycznego spieniacza lub ręcznego ubijaka do uzyskania lekkiej, kremowej pianki. Spienione mleko ostrożnie przelać do szklanki, wypełniając ją mniej więcej do dwóch trzecich wysokości.


Następnie dodać 2 łyżeczki syropu z orzechów laskowych lub innego ulubionego słodzika – może to być syrop z agawy, waniliowy, klonowy lub klasyczny cukier trzcinowy. Słodycz w połączeniu z mlekiem nada napojowi łagodny, deserowy charakter.

Na koniec bardzo powoli i wąskim strumieniem wlać ostudzony napar z kwiatów Klitorii. Dzięki różnicy gęstości płynów powstanie efekt warstwowania – głęboki błękit herbaty zatrzyma się nad jasnym mlekiem, tworząc efektowną, niemal bajkową kompozycję barw.

Dla dodatkowego efektu – i odrobiny kulinarnej magii – dodać kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Napar zareaguje na zmianę pH i zacznie zmieniać kolor z niebieskiego na fioletowy, tworząc fascynujące przejścia tonów – od błękitu przez lawendę aż po delikatny róż. W razie potrzeby można dolać jeszcze odrobinę niebieskiego naparu, by wyrównać kolory i uzyskać idealne proporcje.

Efekt końcowy to napój nie tylko piękny wizualnie, ale i niezwykle kojący. Delikatnie ziołowy, chłodny, aksamitny i lekko słodki. Idealny na leniwe popołudnia, chwile relaksu lub jako niebanalna propozycja na przyjęcie. Butterfly Pea Iced Tea Latte nie tylko gasi pragnienie – oferuje chwilę zatrzymania, uważności i małego, codziennego zachwytu.


Smacznego

Komentarze

Popularne Posty