Zapiekanka z Kalafiora
Gdy kalafior trafia do piekarnika zanurzony w aksamitnej śmietanowej masie,
a jego delikatne różyczki powoli miękną, nasiąkając aromatem czosnku, gałki
muszkatołowej i wyrazistego sera — dzieje się coś magicznego. To jedno z tych
dań, które nie potrzebują kulinarnej ekstrawagancji ani nadmiaru dodatków, aby
zachwycić. Wystarczy prostota, kilka jakościowych składników i szczypta
historii.
Ta zapiekanka to ukłon w stronę kuchni domowej, komfortowej, ale też
szlachetnej w smaku. Główną rolę gra tu kalafior, niegdyś traktowany jako
warzywo zarezerwowane dla zup i jarzynek, dziś wracający do łask jako bohater
dań głównych. Choć kalafior pochodzi z rejonów wschodniego Morza Śródziemnego,
to właśnie w Anglii i Francji, w XVIII i XIX wieku, zaczęto go piec i zapiekać
w śmietanowych sosach — w kuchniach, gdzie łączył prostotę chłopskich tradycji
z finezją kuchni dworskiej. Szczególną popularnością cieszył się w czasach
wiktoriańskich, gdy po raz pierwszy pojawiła się klasyczna francuska
"gratin de chou-fleur", czyli zapiekanka z kalafiora pod beszamelem i
serem.
W mojej wersji tę klasykę wzbogaca Cheddar Mild Red – sera o pięknym,
ciepłym kolorze i łagodnym, maślanym smaku. Choć jest on mniej wyrazisty niż
jego dojrzały odpowiednik (Cheddar Mature), doskonale sprawdza się w
zapiekankach, tworząc aksamitną konsystencję i delikatnie złocistą warstwę na
wierzchu. To ser, który nie dominuje, ale współgra z całością, pozwalając
wybrzmieć smakowi warzyw i przypraw.
Subtelnym, ale znaczącym dodatkiem jest też musztarda Dijon – składnik,
który we Francji od wieków uznawany jest za symbol dobrego smaku i finezji.
Musztarda ta, wynaleziona w Burgundii w XIII wieku, dodaje kremowej masie
odrobiny ostrości i wytrawnego pazura. Nie dominuje, ale wyciąga ze śmietany i
sera to, co najlepsze. To właśnie ten drobny detal sprawia, że każdy kęs
zapiekanki zyskuje głębię, której trudno się spodziewać po tak prostych
składnikach.
Całość zamienia się w danie pełne kontrastów, ono otula, koi, zaspokaja
apetyt i duszę. Jest doskonałe na obiad, lekką kolację albo jako dodatek do
pieczonych mięs czy ryb. W wersji solo – z prostą sałatą i odrobiną oliwy –
potrafi stworzyć pełnowartościowy, satysfakcjonujący posiłek, który ma w sobie
coś więcej niż tylko smak. To zapiekanka, która mówi: „spokojnie, wszystko
będzie dobrze”. I naprawdę dotrzymuje tej obietnicy.
Zapiekanka idealna na chłodniejsze dni, ale równie dobrze sprawdzi się jako
lekki obiad z sałatką czy bezpretensjonalna kolacja, którą można podać gościom
z dumą.
To danie nie krzyczy — ono mruczy ciepłem, subtelnością i smakiem, który
kojarzy się z domem, ale i kulinarną podróżą. Jest jak list miłosny do
kalafiora, który w tej wersji pokazuje swoje najpyszniejsze oblicze.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 134 kcal
W tym: Białka 6.61 g | Tłuszcze 10.28 g | Węglowodany 2.47
g (w tym cukry 2.63 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 150 g startego żółtego sera cheddar
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło do wysmarowania foremki
- bułka tarta do podsypania
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na niewielkie,
równomierne różyczki, usuwając twarde części łodygi. Ugotować w lekko osolonej
wodzie lub na parze do miękkości, uważając, aby nie dopuścić do rozgotowania
(czas gotowania to około 8–10 minut w zależności od wielkości kawałków). Po
ugotowaniu dokładnie odcedzić i odstawić do przestudzenia – warzywo powinno być
ciepłe, ale nie gorące, aby nie ściąć jajek po połączeniu z masą.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W mikserze kielichowym umieścić śmietankę,
jajka, musztardę Dijon, starty ser cheddar (ok ¾, resztę pozostawić do
posypania wierzchu zapiekanki), doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą
i pieprzem. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej, lekko gęstej masy o
kremowej konsystencji.
Formę do zapiekania (najlepiej ceramiczną
lub szklaną, o wymiarach ok. 25x25 cm) wysmarować masłem i równomiernie posypać
bułką tartą – pozwoli to uzyskać delikatnie chrupiący spód oraz zapobiegnie
przywieraniu.
Przestudzonego kalafiora przełożyć do przygotowanego naczynia, rozkładając różyczki równomiernie, tak aby nie były zbyt ściśnięte.
Całość zalać wcześniej przygotowaną masą jajeczno-śmietanową, delikatnie potrząsając naczyniem, aby masa równomiernie rozlała się między warzywami.
Wierzch posypać pozostałym startym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 do 40 minut, aż masa się zetnie a ser na wierzchu apetycznie się zarumieni.
Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na
kilka minut do lekkiego przestudzenia – dzięki temu łatwiej się kroi i
zachowuje kształt przy podaniu.
Podawać na ciepło jako samodzielne danie
obiadowe lub jako dodatek do pieczonych mięs, ryb bądź roślinnych kotletów.
Świetnie komponuje się z lekką sałatką z winegretem lub ziołowym sosem
jogurtowym na bazie czosnku, koperku i cytryny. Można również podać z
pieczonymi ziemniakami lub kromką chleba na zakwasie.
Danie dobrze smakuje także następnego dnia
– wystarczy je odgrzać w piekarniku lub AirFryerze, aby ser ponownie się
rozpuścił a smak się pogłębił.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz