Sorbet Brzoskwiniowy (Ninja Creami)

Sorbet Brzoskwiniowy

(Ninja Creami NC300EU)

 

Sorbet brzoskwiniowy to jeden z tych deserów, które przenoszą myśli w sam środek lata – nawet jeśli przygotowuje się go zimą z owoców zamkniętych w puszce. Brzoskwinie od wieków uchodziły za symbol obfitości, młodości i witalności. W starożytnych Chinach nazywano je owocami nieśmiertelności i chętnie podawano podczas uczt, wierząc, że mają moc przedłużania życia. Ich złocista barwa przywodzi na myśl promienie słońca, a naturalna soczystość sprawia, że są wręcz stworzone do deserów chłodzących.

Sorbet z brzoskwiń kusi prostotą i lekkością a jednocześnie niesie ze sobą wyjątkową elegancję. To deser, który może być zarówno orzeźwiającą przekąską w upalne popołudnie, jak i wyszukanym akcentem pomiędzy daniami podczas eleganckiej kolacji. Jego aksamitna konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach, zostawiając po sobie delikatnie owocowy posmak i przyjemną świeżość.

To także świetny przykład tego, jak niewiele potrzeba, aby wyczarować coś naprawdę wyjątkowego – wystarczy kilka prostych składników a efekt zaskakuje intensywnością smaku i naturalną słodyczą. Sorbet brzoskwiniowy to deser, który nie obciąża, lecz daje poczucie lekkości i czystej przyjemności. Idealny, by zamknąć oczy, nabrać łyżeczkę i przenieść się na chwilę do sadów skąpanych w letnim słońcu.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 97 kcal

W tym: Białka 0.20 g | Tłuszcze 0.10 g | Węglowodany 21.10 g (w tym cukry 21.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 300 g odsączonych brzoskwiń z puszki

- 80 ml syropu z puszki (dla smaku i słodyczy)

- 30 ml soku mandarynkowy

- 30 g cukru

- 20 ml soku z cytryny

- ½ łyżeczki gumy ksantanowej

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

 

 

 

Przygotowanie:

 

Brzoskwinie odsączyć i zważyć. Owoce umieścić w kielichu blendera i dodać odmierzoną ilość syropu z puszki, sok mandarynkowy, cukier (jeśli sorbet ma być słodszy) i kilka kropel soku z cytryny dla lepszego balansu smaków.

Gumę ksantanową wymieszać z odrobiną cukru (zapobiegnie to grudkom), następnie wsypać do masy całość dokładnie zblendować przez minimum 1 minutę na wysokich obrotach na gładką i jednolitą masę.

Masę przelać do pojemnika Ninja Creami. Pojemnik szczelinie zamknąć i umieścić w zamrażarce w pozycji pionowej. Mrozić przez min 24 godziny.

Po pełnym zamrożeniu wyjąć pojemnik i odstawić na 5–10 minut na blacie w temperaturze pokojowej. 

Następnie umieścić w uchwycie Ninja Creami i wybrać program Sorbet.

Jeśli sorbet jest zbyt zbity, uruchomić funkcję Re-Spin.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty