Sorbet Brzoskwiniowy (Ninja Creami)
(Ninja Creami NC300EU)
Sorbet brzoskwiniowy to jeden z tych deserów, które przenoszą myśli w sam
środek lata – nawet jeśli przygotowuje się go zimą z owoców zamkniętych w
puszce. Brzoskwinie od wieków uchodziły za symbol obfitości, młodości i
witalności. W starożytnych Chinach nazywano je owocami nieśmiertelności i
chętnie podawano podczas uczt, wierząc, że mają moc przedłużania życia. Ich
złocista barwa przywodzi na myśl promienie słońca, a naturalna soczystość
sprawia, że są wręcz stworzone do deserów chłodzących.
Sorbet z brzoskwiń kusi prostotą i lekkością a jednocześnie niesie ze sobą
wyjątkową elegancję. To deser, który może być zarówno orzeźwiającą przekąską w
upalne popołudnie, jak i wyszukanym akcentem pomiędzy daniami podczas
eleganckiej kolacji. Jego aksamitna konsystencja sprawia, że rozpływa się w
ustach, zostawiając po sobie delikatnie owocowy posmak i przyjemną świeżość.
To także świetny przykład tego, jak niewiele potrzeba, aby wyczarować coś
naprawdę wyjątkowego – wystarczy kilka prostych składników a efekt zaskakuje
intensywnością smaku i naturalną słodyczą. Sorbet brzoskwiniowy to deser, który
nie obciąża, lecz daje poczucie lekkości i czystej przyjemności. Idealny, by
zamknąć oczy, nabrać łyżeczkę i przenieść się na chwilę do sadów skąpanych w letnim
słońcu.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 97 kcal
W tym: Białka 0.20 g | Tłuszcze 0.10 g | Węglowodany 21.10
g (w tym cukry 21.00 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 300 g odsączonych brzoskwiń z puszki
- 80 ml syropu z puszki (dla smaku i słodyczy)
- 30 ml soku mandarynkowy
- 30 g cukru
- 20 ml soku z cytryny
- ½
łyżeczki gumy ksantanowej
(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączyć i zważyć. Owoce umieścić
w kielichu blendera i dodać odmierzoną ilość syropu z puszki, sok mandarynkowy,
cukier (jeśli sorbet ma być słodszy) i kilka kropel soku z cytryny dla lepszego
balansu smaków.
Gumę ksantanową wymieszać z odrobiną cukru
(zapobiegnie to grudkom), następnie wsypać do masy całość dokładnie zblendować
przez minimum 1 minutę na wysokich obrotach na gładką i jednolitą masę.
Masę przelać do pojemnika Ninja Creami. Pojemnik
szczelinie zamknąć i umieścić w zamrażarce w pozycji pionowej. Mrozić przez min
24 godziny.
Po pełnym zamrożeniu wyjąć pojemnik i odstawić na 5–10 minut na blacie w temperaturze pokojowej.
Następnie umieścić w uchwycie Ninja
Creami i wybrać program Sorbet.
Jeśli sorbet jest zbyt zbity, uruchomić
funkcję Re-Spin.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz