Łazanki z Kapustą i Pieczarkami (Cook4me Tefal - Multicooker)
Łazanki z
Kapustą i Pieczarkami
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Przepis do
przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Łazanki z kiszoną kapustą, cebulą i
pieczarkami to jedno z tych dań, które niosą ze sobą nie tylko smak, ale i
historię. W polskiej kuchni łazanki od wieków pojawiały się w domach podczas
postnych dni, w czasie świąt czy w chłodne wieczory, kiedy szukano potraw
prostych, sycących i rozgrzewających. Ich sekretem zawsze była prostota –
makaron, kapusta i dodatki warzywne – a zarazem głębia aromatu, który otula
zapachem kuchnię już podczas gotowania.
W tej wersji królują warzywa –
soczyste pieczarki i delikatnie zeszklona cebula łączą się z kwaśną kapustą
kiszoną, tworząc kompozycję o bogatym, lekko kwaskowym smaku. Całość nie wymaga
ciężkich sosów ani dużej ilości tłuszczu, dlatego danie zachowuje lekkość i
jest przyjazne dla osób dbających o linię. To przepis, który w prosty sposób
udowadnia, że tradycyjna kuchnia może być nowoczesna i „fit”.
Kiszona kapusta, będąca bazą
łazanek, to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarcza naturalnej witaminy C,
probiotyków i błonnika wspierającego trawienie. Pieczarki z kolei to źródło
witamin z grupy B, minerałów i roślinnego białka a cebula działa jak prebiotyk,
wspierając mikroflorę jelit. Makaron łazanki – szczególnie pełnoziarnisty –
uzupełnia posiłek w węglowodany złożone, które dodają energii na długie
godziny. Dzięki temu potrawa nie tylko syci, ale i odżywia, pomagając utrzymać
stabilny poziom cukru we krwi.
Łazanki w tej odsłonie doskonale
sprawdzą się jako szybki, domowy obiad czy kolacja, ale też jako zdrowy posiłek
do lunchboxa do pracy lub szkoły. Podane prosto z miski, jeszcze parujące, mają
w sobie coś kojącego – smak rodzinnego domu a jednocześnie lekkość współczesnej
kuchni. To potrawa, która nie obciąża a daje poczucie przyjemnej sytości,
idealnie wpisując się w codzienny, zbilansowany jadłospis.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 108
kcal
W tym: Białka 4.40 g | Tłuszcze 1.90
g | Węglowodany 16.60 g (w tym cukry 1.30 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 300 g makaronu łazanki (zwykłego
lub pełnoziarnistego)
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki oleju lub masła
klarowanego
- 150 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru
soku – dzięki temu potrawa nie będzie zbyt kwaśna ani wodnista. W razie
potrzeby posiekać ją drobniej, aby danie było bardziej jednorodne i łatwiej się
nakładało.
Cebulę obrać i pokroić w drobną
kostkę.
Pieczarki oczyścić (przetrzeć
wilgotnym ręcznikiem papierowym lub szybko opłukać i osuszyć) a następnie zetrzeć
na tarce o grubych oczkach.
Uruchomić program „ŚREDNIE
PODSMAŻANIE”. Do garnka wlać olej lub dodać masło klarowane – tłuszcz powinien
się rozgrzać, ale nie dymić.
Wrzucić cebulę i pieczarki do misy
urządzenia. Smażyć około 5 minut, regularnie mieszając silikonową łopatką, aż
cebula stanie się szklista a pieczarki puszczą sok i go odparują – dzięki temu
danie będzie miało głębszy aromat i nie rozrzedzi się później podczas gotowania
pod ciśnieniem.
Do podsmażonych warzyw dodać
kapustę kiszoną, majeranek, sól oraz pieprz. Wlać bulion warzywny, aby całość
była lekko wilgotna i mogła się ugotować do miękkości. Wszystko starannie
wymieszać.
Zamknąć pokrywę urządzenia i
uruchomić tryb „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM”,
ustawiając czas na 10 minut.
Po zakończeniu odczekać chwilę,
wypuścić parę i ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość zamieszać, aby smaki się
połączyły.
W międzyczasie w osobnym garnku
zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucić makaron łazanki i ugotować go al dente
według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Do kapusty z pieczarkami dodać
ugotowany i odcedzony makaron łazanki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aby
makaron nie uległ rozgnieceniu. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo
mielonym pieprzem. Jeśli całość jest zbyt sucha, dolać odrobinę gorącego
bulionu i wymieszać.
** Alternatywnie – po ugotowaniu
kapusty i pieczarek można wsypać suchy makaron bezpośrednio do misy Cook4Me,
dolać bulionu tak, aby zakrywał makaron i ustawić program „GOTOWANIE POD
WYSOKIM CIŚNIENIEM - EXPRESS” ustawiając czas na 4 minuty – wszystko przygotuje
się wtedy w jednym naczyniu.
Danie podawać od razu po
przygotowaniu – wtedy łazanki są najbardziej aromatyczne. Pozostałą część można
przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni i podgrzać
bezpośrednio w trybie „Podgrzewanie” w Cook4Me lub na patelni z odrobiną
bulionu.
Smacznego.
Spodobał Ci się ten przepis? 📩
Komentarze
Prześlij komentarz