Podobają Ci się przepisy???

Łazanki z Kapustą i Pieczarkami (Cook4me Tefal - Multicooker)

Łazanki z Kapustą i Pieczarkami

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Łazanki z kiszoną kapustą, cebulą i pieczarkami to jedno z tych dań, które niosą ze sobą nie tylko smak, ale i historię. W polskiej kuchni łazanki od wieków pojawiały się w domach podczas postnych dni, w czasie świąt czy w chłodne wieczory, kiedy szukano potraw prostych, sycących i rozgrzewających. Ich sekretem zawsze była prostota – makaron, kapusta i dodatki warzywne – a zarazem głębia aromatu, który otula zapachem kuchnię już podczas gotowania.

W tej wersji królują warzywa – soczyste pieczarki i delikatnie zeszklona cebula łączą się z kwaśną kapustą kiszoną, tworząc kompozycję o bogatym, lekko kwaskowym smaku. Całość nie wymaga ciężkich sosów ani dużej ilości tłuszczu, dlatego danie zachowuje lekkość i jest przyjazne dla osób dbających o linię. To przepis, który w prosty sposób udowadnia, że tradycyjna kuchnia może być nowoczesna i „fit”.

Kiszona kapusta, będąca bazą łazanek, to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarcza naturalnej witaminy C, probiotyków i błonnika wspierającego trawienie. Pieczarki z kolei to źródło witamin z grupy B, minerałów i roślinnego białka a cebula działa jak prebiotyk, wspierając mikroflorę jelit. Makaron łazanki – szczególnie pełnoziarnisty – uzupełnia posiłek w węglowodany złożone, które dodają energii na długie godziny. Dzięki temu potrawa nie tylko syci, ale i odżywia, pomagając utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Łazanki w tej odsłonie doskonale sprawdzą się jako szybki, domowy obiad czy kolacja, ale też jako zdrowy posiłek do lunchboxa do pracy lub szkoły. Podane prosto z miski, jeszcze parujące, mają w sobie coś kojącego – smak rodzinnego domu a jednocześnie lekkość współczesnej kuchni. To potrawa, która nie obciąża a daje poczucie przyjemnej sytości, idealnie wpisując się w codzienny, zbilansowany jadłospis.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 108 kcal

W tym: Białka 4.40 g | Tłuszcze 1.90 g | Węglowodany 16.60 g (w tym cukry 1.30 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- 300 g makaronu łazanki (zwykłego lub pełnoziarnistego)

- 500 g kapusty kiszonej

- 1 duża cebula

- 300 g pieczarek

- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego

- 150 ml bulionu warzywnego

- sól i pieprz do smaku

- 1 łyżeczka majeranku



Przygotowanie:

 

Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku – dzięki temu potrawa nie będzie zbyt kwaśna ani wodnista. W razie potrzeby posiekać ją drobniej, aby danie było bardziej jednorodne i łatwiej się nakładało.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Pieczarki oczyścić (przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym lub szybko opłukać i osuszyć) a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Uruchomić program „ŚREDNIE PODSMAŻANIE”. Do garnka wlać olej lub dodać masło klarowane – tłuszcz powinien się rozgrzać, ale nie dymić.

Wrzucić cebulę i pieczarki do misy urządzenia. Smażyć około 5 minut, regularnie mieszając silikonową łopatką, aż cebula stanie się szklista a pieczarki puszczą sok i go odparują – dzięki temu danie będzie miało głębszy aromat i nie rozrzedzi się później podczas gotowania pod ciśnieniem.

Do podsmażonych warzyw dodać kapustę kiszoną, majeranek, sól oraz pieprz. Wlać bulion warzywny, aby całość była lekko wilgotna i mogła się ugotować do miękkości. Wszystko starannie wymieszać.

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić tryb „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM”, ustawiając czas na 10 minut.

Po zakończeniu odczekać chwilę, wypuścić parę i ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość zamieszać, aby smaki się połączyły.

W międzyczasie w osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucić makaron łazanki i ugotować go al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.

Do kapusty z pieczarkami dodać ugotowany i odcedzony makaron łazanki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aby makaron nie uległ rozgnieceniu. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli całość jest zbyt sucha, dolać odrobinę gorącego bulionu i wymieszać.

** Alternatywnie – po ugotowaniu kapusty i pieczarek można wsypać suchy makaron bezpośrednio do misy Cook4Me, dolać bulionu tak, aby zakrywał makaron i ustawić program „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM - EXPRESS” ustawiając czas na 4 minuty – wszystko przygotuje się wtedy w jednym naczyniu.

Danie podawać od razu po przygotowaniu – wtedy łazanki są najbardziej aromatyczne. Pozostałą część można przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni i podgrzać bezpośrednio w trybie „Podgrzewanie” w Cook4Me lub na patelni z odrobiną bulionu.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis? 📩

Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty