Podobają Ci się przepisy???

Fit Bananowo - Proteinowe Placuszki Śniadaniowe (*SERIA FIT*)

Fit Bananowo - Proteinowe Placuszki Śniadaniowe

(*SERIA FIT*)

 

Miękkie, puszyste i pełne aromatu – tak w skrócie można opisać te fit bananowo-proteinowe placuszki. Powstają z kilku prostych składników, które zazwyczaj są pod ręką a efekt przypomina małe, złociste obłoczki. Dzięki dodatkowi dojrzałych bananów mają naturalną słodycz i przyjemną wilgotność a odrobina cynamonu i aromatu „ciasteczka korzennego” nadaje im przytulny, jesienno-zimowy klimat. To takie pancakes, które kuszą zapachem już w trakcie smażenia – słodkim, lekko piernikowym i jednocześnie świeżym.

To idealna propozycja na szybkie śniadanie, które nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale też odżywia organizm. Banany dostarczają energii w postaci węglowodanów złożonych i naturalnych cukrów, błonnika regulującego trawienie oraz potasu wspierającego serce i mięśnie. Mąka owsiana to źródło beta-glukanów, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu a jednocześnie dają uczucie sytości. Połowa miarki izolatu białkowego podbija wartość odżywczą całości – zwiększa ilość pełnowartościowego białka w posiłku, co sprzyja regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym, stabilizuje apetyt i ułatwia kontrolę wagi.

Placuszki przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy zmiksować składniki, usmażyć kilka minut z obu stron i gotowe. Są lekkie, ale sycące, więc świetnie sprawdzają się jako pożywne śniadanie przed aktywnym dniem. Dzięki swojej poręcznej formie można je także łatwo zapakować do pudełka i zabrać do szkoły lub pracy jako zdrową, białkową przekąskę w ciągu dnia. Ich smak łatwo zmieniać – raz z dodatkiem frużeliny wiśniowej, innym razem z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami – w każdej odsłonie pozostają przyjazne sylwetce i naprawdę pyszne.

To właśnie takie przepisy pokazują, że kuchnia fit nie musi być nudna ani ascetyczna. Kilka prostych zamienników i odrobina wyobraźni sprawiają, że klasyczne bananowe pancakes stają się małą, białkową bombą energii a przy tym wyglądają jak deser z dobrej kawiarni. Jeśli więc szukasz czegoś, co połączy przyjemne z pożytecznym – ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 158 kcal

W tym: Białka 8.90 g | Tłuszcze 5.50 g | Węglowodany 15.10 g (w tym cukry 9.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 2 dojrzałe banany (ok. 200 g po obraniu)

- 2 jajka rozmiar L

- 40 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)

- 15 g izolatu białkowego – najlepiej o smaku neutralnym, waniliowym lub białej czekolady

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 8 kropli aromatu słodzącego „ciasteczko korzenne”

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

- ¼ łyżeczki cynamonu

- odrobina oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia

 

 

Przygotowanie:

 

 

Banany należy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, aby łatwiej się rozdrabniały. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową – wtedy masa będzie bardziej puszysta.

Banany umieścić w głębokiej misce, dodać do nich jajka i przy pomocy blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować na gładkie, jednolite purée. Masa powinna być bez grudek – im gładsza, tym bardziej aksamitne placuszki po usmażeniu.

Do powstałej masy wsypać mąkę owsianą (mogą być także zmielone płatki owsiane), izolat białkowy, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodać krople słodzące o smaku ciasteczka korzennego – najlepiej zacząć od kilku i ewentualnie doprawić do smaku. Całość krótko zmiksować do momentu, aż składniki się połączą, nie mieszając zbyt długo, aby nie utracić puszystości.

Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można dolać 1–2 łyżki mleka krowiego, roślinnego lub jogurtu naturalnego. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – wtedy placuszki łatwo się formują, nie rozpływają się na patelni i pozostają puszyste w środku.

Patelnię lekko natłuścić minimalną ilością oleju kokosowego lub rzepakowego, rozprowadzić pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym i rozgrzać na średnim ogniu. Zbyt mocny ogień może sprawić, że placuszki zbyt szybko zrumienią się z wierzchu, ale pozostaną surowe w środku.

Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, formując okrągłe placuszki o średnicy 7–8 cm. Nie należy nakładać zbyt grubych warstw – szybciej i równomierniej się usmażą.

Placuszki smażyć przez 2–3 minuty z każdej strony, do momentu aż staną się złociste i lekko sprężyste przy dotknięciu. W trakcie przewracania można użyć cienkiej łopatki, aby nie uszkodzić struktury ciasta.

Gotowe placuszki wyłożyć na talerz. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu z dodatkiem np.: frużeliny wiśniowej FRULOVE In Jelly z Allnutrition (link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈), odrobiny miodu lub syropu klonowego, jogurtu naturalnego lub skyru oraz świeżych owoców. Dzięki dodatkowi izolatu białkowego są sycące, bogatsze w białko i idealne jako śniadanie po treningu lub fit deser.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis? 📩

Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty