Podobają Ci się przepisy???

Fit Ciasto Marchewkowo - Jabłkowe (*SERIA FIT*)

Fit Ciasto Marchewkowo - Jabłkowe

(*SERIA FIT*)

 

Zapach świeżo upieczonego ciasta marchewkowo-jabłkowego potrafi wypełnić cały dom ciepłem i przywołać wspomnienia najpiękniejszych, domowych wypieków. Ten fit wypiek łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni – prostotę, naturalne składniki i przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia. Każdy kęs to delikatne połączenie słodyczy dojrzałych jabłek i soczystej marchewki z nutą cynamonu i imbiru, przełamane chrupnięciem orzechów. W efekcie powstaje ciasto miękkie, wilgotne i pełne aromatu, które nie ustępuje klasycznemu carrot cake a jest od niego lżejsze i bardziej wartościowe.

Marchew i jabłko dostarczają sporej dawki naturalnych antyoksydantów, witaminy C, beta-karotenu oraz błonnika – to właśnie on odpowiada za przyjemne uczucie sytości i delikatną, wilgotną strukturę wypieku. Zamiast białej mąki pszennej użyto tutaj mieszaniny mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz orkiszowej tortowej i owsianej, co nie tylko zwiększa zawartość błonnika i minerałów, ale też nadaje ciastu ciekawszy smak i lekko orzechową nutę. Słodzik w postaci erytrytolu pozwala ograniczyć ilość cukru niemal do zera a dzięki niewielkiej ilości oleju roślinnego ciasto jest przyjazne dla osób dbających o linię. 

Ten przepis jest idealny dla wszystkich, którzy lubią wypieki w stylu „comfort food”, ale nie chcą rezygnować z troski o zdrowie. Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie do kawy, zdrowa przekąska po treningu czy deser na rodzinnym spotkaniu. Każdy kawałek to nie tylko smakowity kąsek, ale też zastrzyk energii i składników odżywczych. Wilgotna struktura sprawia, że ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.

To właśnie w takich wypiekach widać, że „fit” nie musi oznaczać nudnego czy dietetycznego kompromisu – może być pysznym rytuałem, którym dzielimy się z bliskimi. Spróbuj upiec to ciasto raz a zagości w Twoim domu na stałe, bo smakuje tak, jak wygląda: ciepło, zdrowo i po prostu przepysznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 192 kcal

W tym: Białka 5.90 g | Tłuszcze 11.20 g | Węglowodany 45.20 g (w tym cukry 2.20 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typu 1850

- 100 g mąki orkiszowej tortowej

- 50 g mąki owsianej

- 2 duże jajka

- 90 g erytrytolu

- 80 ml oleju rzepakowego

- 200 g startej marchewki

- 120 g startego jabłka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki imbiru mielonego

- ½ łyżeczki mielonego kardamonu

- szczypta soli

- 100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + kilka sztuk do dekoracji

- 3 łyżki mleka (opcjonalnie)


 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 175 °C (grzałka góra–dół).

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko posmarować olejem i oprószyć mąką.

Marchew oraz jabłko należy obrać ze skórki. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki a jabłko na grubych. Starte jabłko delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku (nie do sucha) – pozwoli to uniknąć zbyt rzadkiej konsystencji i ewentualnego zakalca po upieczeniu. Marchew można zostawić tak, jak jest, bo wchłonie część wilgoci z ciasta.

Orzechy włoskie lub pekan lekko posiekać nożem lub delikatnie rozbić tłuczkiem.

W większej misce wymieszać dokładnie wszystkie mąki (orkiszową pełnoziarnistą, orkiszową tortową i owsianą), posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy (cynamon, imbir, kardamon) oraz sól. Takie wcześniejsze wymieszanie gwarantuje równomierne działanie spulchniaczy i przypraw w całym cieście.

Do misy miksera wbić jajka i wsypać erytrytol. Ubijać, aż masa stanie się jaśniejsza, puszysta i zwiększy objętość – to nada ciastu lżejszą strukturę.

Do ubitych jajek wlać cienką strużką olej, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. W efekcie powstaje jednolita, lekko emulsyjna baza pod ciasto.

Do mokrej masy wsypać startą marchew oraz miąższ jabłka. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, aby równomiernie rozprowadzić warzywa i owoce.

Do mokrej masy wsypać przygotowane wcześniej suche składniki. Wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do momentu połączenia – nie mieszać zbyt długo, aby ciasto nie zrobiło się ciężkie.

Gdyby masa była zbyt gęsta i zbita dodać mleko i ponowne delikatnie wymieszać. Masa na ciasto marchewkowe powinna być dość gęsta, ale dająca się przełożyć i wyrównać w formie.

To nie jest ciasto typu biszkopt (płynne), tylko coś w rodzaju gęstego keksu.

Masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch łyżką lub szpatułką. Wierzch można udekorować kilkoma całymi połówkami orzechów.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem – jeśli po wbiciu w środek wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.

Po upieczeniu wyciągnąć formę z piekarnika i zostawić na 10 minut, żeby ciasto lekko ostygło i „odparowało”. 

Następnie wyjąć z formy, zdjąć papier i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. To zapobiega zawilgoceniu spodu.

Ostudzone ciasto można posypać erytrytolem zmielonym na puder.

Można także polać prostym lukrem jogurtowym: wymieszać gęsty jogurt z erytrytolem w pudrze i kilkoma kroplami soku z cytryny lub wanilii, aż powstanie gładka polewa. Schłodzić ją chwilę w lodówce i rozsmarować na wierzchu ciasta. Taki lukier jest lekki, białkowy i dodaje świeżości.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis? 

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty