Fit Ciasto Marchewkowo - Jabłkowe (*SERIA FIT*)
Fit Ciasto Marchewkowo
- Jabłkowe
(*SERIA FIT*)
Zapach świeżo upieczonego ciasta marchewkowo-jabłkowego potrafi wypełnić
cały dom ciepłem i przywołać wspomnienia najpiękniejszych, domowych wypieków.
Ten fit wypiek łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni – prostotę,
naturalne składniki i przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia. Każdy kęs to
delikatne połączenie słodyczy dojrzałych jabłek i soczystej marchewki z nutą
cynamonu i imbiru, przełamane chrupnięciem orzechów. W efekcie powstaje ciasto
miękkie, wilgotne i pełne aromatu, które nie ustępuje klasycznemu carrot cake a
jest od niego lżejsze i bardziej wartościowe.
Marchew i jabłko dostarczają sporej dawki naturalnych antyoksydantów, witaminy C, beta-karotenu oraz błonnika – to właśnie on odpowiada za przyjemne uczucie sytości i delikatną, wilgotną strukturę wypieku. Zamiast białej mąki pszennej użyto tutaj mieszaniny mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz orkiszowej tortowej i owsianej, co nie tylko zwiększa zawartość błonnika i minerałów, ale też nadaje ciastu ciekawszy smak i lekko orzechową nutę. Słodzik w postaci erytrytolu pozwala ograniczyć ilość cukru niemal do zera a dzięki niewielkiej ilości oleju roślinnego ciasto jest przyjazne dla osób dbających o linię.
Ten przepis jest idealny dla wszystkich, którzy lubią wypieki w stylu
„comfort food”, ale nie chcą rezygnować z troski o zdrowie. Doskonale sprawdzi
się jako drugie śniadanie do kawy, zdrowa przekąska po treningu czy deser na
rodzinnym spotkaniu. Każdy kawałek to nie tylko smakowity kąsek, ale też
zastrzyk energii i składników odżywczych. Wilgotna struktura sprawia, że ciasto
zachowuje świeżość przez kilka dni.
To właśnie w takich wypiekach widać, że „fit” nie musi oznaczać nudnego czy
dietetycznego kompromisu – może być pysznym rytuałem, którym dzielimy się z
bliskimi. Spróbuj upiec to ciasto raz a zagości w Twoim domu na stałe, bo
smakuje tak, jak wygląda: ciepło, zdrowo i po prostu przepysznie.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 192 kcal
W tym: Białka 5.90 g | Tłuszcze 11.20 g | Węglowodany 45.20
g (w tym cukry 2.20 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typu 1850
- 100 g mąki orkiszowej tortowej
- 50 g mąki owsianej
- 2 duże jajka
- 90 g erytrytolu
- 80 ml oleju rzepakowego
- 200 g startej marchewki
- 120 g startego jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan +
kilka sztuk do dekoracji
- 3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 °C (grzałka
góra–dół).
Formę keksówkę wyłożyć papierem do
pieczenia lub lekko posmarować olejem i oprószyć mąką.
Marchew oraz jabłko należy obrać ze skórki.
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki a jabłko na grubych. Starte jabłko delikatnie
odcisnąć z nadmiaru soku (nie do sucha) – pozwoli to uniknąć zbyt rzadkiej
konsystencji i ewentualnego zakalca po upieczeniu. Marchew można zostawić tak,
jak jest, bo wchłonie część wilgoci z ciasta.
Orzechy włoskie lub pekan lekko posiekać
nożem lub delikatnie rozbić tłuczkiem.
W większej misce wymieszać dokładnie
wszystkie mąki (orkiszową pełnoziarnistą, orkiszową tortową i owsianą), posiekane
orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy (cynamon, imbir, kardamon)
oraz sól. Takie wcześniejsze wymieszanie gwarantuje równomierne działanie
spulchniaczy i przypraw w całym cieście.
Do misy miksera wbić jajka i wsypać
erytrytol. Ubijać, aż masa stanie się jaśniejsza, puszysta i zwiększy objętość
– to nada ciastu lżejszą strukturę.
Do ubitych jajek wlać cienką strużką olej,
cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. W efekcie powstaje
jednolita, lekko emulsyjna baza pod ciasto.
Do mokrej masy wsypać startą marchew oraz
miąższ jabłka. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, aby równomiernie
rozprowadzić warzywa i owoce.
Do mokrej masy wsypać przygotowane wcześniej suche składniki. Wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do momentu połączenia – nie mieszać zbyt długo, aby ciasto nie zrobiło się ciężkie.
Gdyby masa była zbyt gęsta i zbita dodać
mleko i ponowne delikatnie wymieszać. Masa na ciasto marchewkowe powinna być dość
gęsta, ale dająca się przełożyć i wyrównać w formie.
To nie jest ciasto typu biszkopt (płynne),
tylko coś w rodzaju gęstego keksu.
Masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch
łyżką lub szpatułką. Wierzch można udekorować kilkoma całymi połówkami orzechów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem – jeśli po wbiciu w
środek wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu wyciągnąć formę z piekarnika i zostawić na 10 minut, żeby ciasto lekko ostygło i „odparowało”.
Następnie
wyjąć z formy, zdjąć papier i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
To zapobiega zawilgoceniu spodu.
Ostudzone ciasto można posypać erytrytolem zmielonym na puder.
Można także polać prostym lukrem jogurtowym: wymieszać gęsty jogurt
z erytrytolem w pudrze i kilkoma kroplami soku z cytryny lub wanilii, aż
powstanie gładka polewa. Schłodzić ją chwilę w lodówce i rozsmarować na
wierzchu ciasta. Taki lukier jest lekki, białkowy i dodaje świeżości.
Smacznego.
Spodobał Ci się ten przepis?
Komentarze
Prześlij komentarz