Podobają Ci się przepisy???

Popołudniowy Detoks Jabłkowo–Buraczany z Kurkumą i Chlorellą (*SERIA FIT*)

Popołudniowy Detoks Jabłkowo–Buraczany z Kurkumą i Chlorellą

(*SERIA FIT*)

 

Ten koktajl to kwintesencja lekkości i harmonii – świeży, delikatnie cytrusowy, z lekką nutą przypraw i przyjemną słodyczą jabłka. Smakuje jak łyk czystości i równowagi, przywracając energię w naturalny sposób. To napój, który łączy w sobie detoks i regenerację a jednocześnie jest wyjątkowo łagodny dla żołądka. Każdy łyk przypomina, że prostota może być siłą – wystarczy kilka świeżych składników, by odświeżyć ciało i umysł.

Burak, serce tego koktajlu, od wieków uznawany był za symbol oczyszczenia i odnowy. W starożytnym Rzymie sok z buraków uważano za środek wzmacniający krew i poprawiający witalność. Dziś wiemy, że jego działanie wynika z obecności betainy, antyoksydantów i naturalnych azotanów, które wspierają wątrobę, obniżają ciśnienie i poprawiają dotlenienie organizmu. Jabłko wprowadza przyjemną słodycz i cenne pektyny – błonnik rozpuszczalny, który oczyszcza jelita i wspomaga metabolizm.

Cytryna to źródło witaminy C i naturalny tonik trawienny. Nadaje napojowi lekkości i orzeźwienia a przy tym wzmacnia działanie oczyszczające i poprawia przyswajanie żelaza. Kurkuma, zwana „złotym proszkiem życia”, działa przeciwzapalnie, oczyszcza wątrobę i wspiera układ odpornościowy. Dodatek czarnego pieprzu zwiększa jej przyswajalność nawet kilkukrotnie, dzięki czemu organizm może w pełni wykorzystać jej potencjał.

Całość wieńczy chlorella – mikroskopijna alga, która działa jak zielony strażnik wątroby. Zawiera chlorofil, żelazo, białko i antyoksydanty, które wspierają oczyszczanie krwi i usuwanie metali ciężkich. A jako baza – woda kokosowa. To naturalny eliksir nawodnienia, pełen elektrolitów i mikroelementów. Sprawia, że napój nabiera subtelnej, tropikalnej nuty, lepiej nawadnia i łagodnie tonizuje organizm.

To koktajl, który nie tylko oczyszcza, ale też odżywia – lekki, pełen witamin o cudownie świeżym smaku i funkcjonalnym działaniu. Idealny w połowie dnia, gdy ciało potrzebuje naturalnego odświeżenia i nowej porcji energii.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 33 kcal

W tym: Białka 0.83 g | Tłuszcze 0.18 g | Błonnik 1.04 g | Węglowodany 7.25 g (w tym cukry 5.40 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 120 g surowego buraka

- 150 g jabłka

- 15 ml soku z cytryny

- ½ łyżeczki mielonej kurkumy

- szczypta czarnego pieprzu

- 200 ml wody kokosowej

- ¼ łyżeczki chlorelli

 

 

Przygotowanie:

 

Buraka obrać i pokroić w drobną kostkę – im mniejsze kawałki, tym gładsza i bardziej aksamitna będzie konsystencja napoju. Jabłko dokładnie umyć; jeśli skórka jest matowa i naturalna, najlepiej jej nie obierać, ponieważ to w niej znajduje się błonnik i pektyny wspomagające trawienie. W przypadku jabłek błyszczących, które mogły być woskowane, warto je sparzyć wrzątkiem i delikatnie przetrzeć lub cienko obrać.

Chlorellę rozpuścić w łyżce soku z cytryny lub niewielkiej ilości wody kokosowej – dzięki temu połączy się równomiernie z resztą składników i nie pozostawi grudek.

Do kielicha blendera wlać wodę kokosową, dodać buraka, jabłko, pozostały sok z cytryny, kurkumę, pieprz i rozpuszczoną chlorellę. Blendować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Jeśli napój wydaje się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody kokosowej. Smak powinien być harmonijny – delikatnie słodki, z wyczuwalną cytrusową nutą i lekkim, rozgrzewającym akcentem kurkumy i pieprzu. Koktajl najlepiej podawać schłodzony, zaraz po przygotowaniu. Nie należy go przecedzać – błonnik z jabłka i buraka odpowiada za jego właściwości oczyszczające i przedłuża uczucie sytości.

🌿 Dlaczego działa

To połączenie, które działa wielowymiarowo. Burak wspiera wątrobę i oczyszcza krew, jabłko dostarcza pektyn i błonnika, które wiążą toksyny i wspomagają perystaltykę jelit a cytryna przyspiesza trawienie i działa zasadowo. Kurkuma i pieprz tworzą duet o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, wspierając odporność i metabolizm. Woda kokosowa nie tylko nawadnia, ale też reguluje gospodarkę elektrolitową i wspomaga regenerację po wysiłku. Chlorella domyka tę kompozycję, działając jak zielony filtr dla organizmu – usuwa metale ciężkie, dostarcza chlorofilu i wspiera równowagę kwasowo-zasadową.

To napój, który można pić regularnie – najlepiej w godzinach popołudniowych, kiedy organizm naturalnie przechodzi w fazę oczyszczania. Działa łagodnie, ale skutecznie: poprawia trawienie, rozświetla cerę, wzmacnia odporność i przywraca uczucie lekkości. To prosty sposób na codzienny detoks bez głodówek i restrykcji – lekki, orzeźwiający i pełen życia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis?

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty