Fit Batatowy Wrap z Indykiem (*SERIA FIT*)
(*SERIA FIT*)
Ten fit batatowy wrap z indykiem to nowoczesne spojrzenie na comfort food –
połączenie kuchni domowej, pełnej aromatów i ciepła, z lekkością, jakiej
oczekuje współczesna kuchnia fit. Zamiast klasycznej pszennej tortilli powstała
tu pełnowartościowa baza z cienko pokrojonych plastrów batata, które po
zapieczeniu z odrobiną jajka i mieszanką trzech serów tworzą elastyczny,
złocisty placek o lekko słodkim smaku i cudownie chrupiących brzegach.
Połączenie mozzarelli, cheddara i parmezanu zapewnia idealną równowagę pomiędzy
ciągliwością, wyrazistością i delikatną kruchością a dodatek czosnku
niedźwiedziego i papryki podkreśla naturalny aromat batata. To właśnie on
nadaje wrapowi wyjątkowy charakter – w Ameryce Południowej skąd bataty
pochodzą, nazywano je kiedyś „korzeniem długowieczności” a dziś wiemy, że ich
pomarańczowy miąższ kryje bogactwo beta-karotenu, witaminy A, C i potasu.
Dzięki temu danie nie tylko kusi wyglądem i smakiem, ale też wzmacnia odporność
i wspiera zdrowie skóry oraz oczu.
Do środka trafia soczyste, chude mięso z indyka podsmażone z cebulą,
czosnkiem i przyprawami, które idealnie komponuje się z kremowym sosem
jogurtowo-musztardowym. Ten sos to lekka alternatywa dla tradycyjnych
majonezowych dressingów – łączy naturalny jogurt, odrobinę majonezu light,
miód, musztardę i sok z cytryny, tworząc idealną równowagę pomiędzy słodyczą,
kwasowością i lekką pikantnością. Całość dopełniają świeże warzywa: młody
szpinak, rukola, ogórek, pomidorki koktajlowe, awokado i kiełki rzodkiewki.
Każdy z tych składników wnosi coś wyjątkowego – chrupkość, kremowość, świeżość
i lekkość. Rukola i kiełki dodają ostrzejszego akcentu, który równoważy
delikatny smak indyka i batata a awokado wprowadza cenne tłuszcze nienasycone,
które wspierają pracę serca i układ nerwowy.
To danie jest w pełni zbilansowane – zawiera pełnowartościowe białko z
indyka i sera, zdrowe tłuszcze z awokado i oliwy, węglowodany złożone z batata
oraz mnóstwo błonnika i antyoksydantów z warzyw. W przeciwieństwie do
tradycyjnych tortilli, nie ma tu ani grama mąki a całość przygotowuje się bez
smażenia i nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu wrap jest sycący, ale lekki – można
go zjeść zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno, zabierając
w pudełku do pracy. To przykład potrawy, która udowadnia, że zdrowa kuchnia nie
musi być nudna – wystarczy połączyć proste składniki w przemyślany sposób, aby
powstało danie pełne smaku, koloru i wartości odżywczych.
Fit batatowy wrap z indykiem to coś więcej niż lekki posiłek – to
harmonijne połączenie smaków i tekstur, które rozpieszcza zmysły i jednocześnie
dba o organizm. Jest źródłem energii o niskim indeksie glikemicznym, wspomaga
regenerację mięśni po treningu i dostarcza wszystkich kluczowych składników
potrzebnych do zachowania równowagi. To danie, które z powodzeniem mogłoby
znaleźć się w nowoczesnym bistro, ale przygotowane w domu smakuje jeszcze
lepiej – pachnie ciepłem, zdrowiem i odrobiną kulinarnej pasji.
W tym: Białka 8.30 g | Tłuszcze 5.00 g | Błonnik 1.40 g | Węglowodany
7.80 g (w tym cukry 2.40 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki na batatowy placek:
- 1 duży batat (ok. 350–400 g)
- 1 jajko (do posmarowania)
- 60 g tartej mozzarelli
- 20 g tartego cheddara
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz, szczypta, słodkiej papryki, suszony
czosnek niedźwiedzi
- oliwa w sprayu
Składniki na mięsne nadzienie:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka
Składniki
warzywne:
- garść świeżego szpinaku
- garść rukoli
- ½ awokado
- 4 pomidorki koktajlowe
- ½ zielonego ogórka
- 1 mała cebula
- kiełki rzodkiewki
Składniki
na sos:
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu light
- ½ łyżeczki miodu
- ¾ łyżeczki musztardy miodowej
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, płatki chili
Przygotowanie:
Batata obrać i pokroić w bardzo cienkie, równe plastry (najlepiej na mandolinie lub obieraczką, ok. 1½ – 2 mm grubości).
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem
do pieczenia a papier lekko spryskać oliwą w sprayu.
Piekarnik nagrzać do 200°C (góra–dół).
Plastry batata ułożyć na papierze tak aby
zachodziły na siebie jak dachówki wypełniając całą powierzchnię blachy.
Plastry posmarować rozkłóconym jajkiem najlepiej silikonowym pędzelkiem, aby jajko dotarło między plastry.
Oprószyć solą,
pieprzem, słodką papryką oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzi.
W misce wymieszać ze sobą wszystkie trzy
sery. Posypać powierzchnię batatów równą warstwą mieszanki serów – sery połączą wszystko w elastyczny, złocisty placek.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec ok. 15 minut, aż bataty zmiękną, ser się rozpuści i brzegi lekko się
zarumienią.
Po wyjęciu odczekać 2–3 minuty, aż placek
lekko stężeje – wtedy idealnie się zwija.
W czasie, gdy placek się piecze przygotować
indyka i warzywa.
Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim cebulę aż cebula się zeszkli.
Dodać mielone mięso z indyka i smażyć do odparowania płynu oraz lekkiego zrumienienia. Na koniec dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze całość przez ok 1 min, aby czosnek się nie przypalił.
Zdjąć z ognia i przygotować warzywa.
Szpinak i rukolę opłukać i osuszyć w
suszarce do sałaty lub w papierowym ręczniku.
Pomidorki i ogórka umyć i pokroić w
plastry.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć
miąższ z łupiny i pokroić na cienkie półplasterki.
Przygotować sos.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym
czosnkiem, miodem, majonezem, musztardą miodową, sokiem z cytryny i
przyprawami. Odstawić na kilka minut, aby smaki się połączyły.
Zwinąć wrapa.
Placek ostrożnie wysunąć z blachy na blat, delikatnie odkleić od papieru do pieczenia, a następnie odwrócić tak, aby przypieczona warstwa sera znalazła się na spodzie.
Na ciepły placek batatowy nałożyć cienką
warstwę sosu czosnkowego.
Na ok ⅔ powierzchni wrapa ułożyć
podsmażone mięso z indyka.
Dodać świeży szpinak, rukolę, pomidorki koktajlowe,
ogórka, cebulę, plasterki awokado i posypać całość kiełkami rzodkiewki. Można
jeszcze dodać kilka kleksów sosu.
Zwinąć całość w ciasny rulon i przekroić
wrapa na pół.
Po przygotowaniu wrap najlepiej podawać na
ciepło, gdy ser w batatowym placku jest jeszcze miękki i elastyczny, a wnętrze
aromatyczne i soczyste. Doskonale smakuje podany z dodatkową porcją sosu w
małej miseczce obok.
Jeśli wrap ma być zabrany na wynos, warto
go zawinąć w papier do pieczenia lub folię, aby zachował kształt i nie wystygł
zbyt szybko.
Smacznego.
Spodobał Ci się ten przepis?




























Komentarze
Prześlij komentarz