Podobają Ci się przepisy???

Fit Batatowy Wrap z Indykiem (*SERIA FIT*)

Fit Batatowy Wrap z Indykiem

(*SERIA FIT*)

 

Ten fit batatowy wrap z indykiem to nowoczesne spojrzenie na comfort food – połączenie kuchni domowej, pełnej aromatów i ciepła, z lekkością, jakiej oczekuje współczesna kuchnia fit. Zamiast klasycznej pszennej tortilli powstała tu pełnowartościowa baza z cienko pokrojonych plastrów batata, które po zapieczeniu z odrobiną jajka i mieszanką trzech serów tworzą elastyczny, złocisty placek o lekko słodkim smaku i cudownie chrupiących brzegach. Połączenie mozzarelli, cheddara i parmezanu zapewnia idealną równowagę pomiędzy ciągliwością, wyrazistością i delikatną kruchością a dodatek czosnku niedźwiedziego i papryki podkreśla naturalny aromat batata. To właśnie on nadaje wrapowi wyjątkowy charakter – w Ameryce Południowej skąd bataty pochodzą, nazywano je kiedyś „korzeniem długowieczności” a dziś wiemy, że ich pomarańczowy miąższ kryje bogactwo beta-karotenu, witaminy A, C i potasu. Dzięki temu danie nie tylko kusi wyglądem i smakiem, ale też wzmacnia odporność i wspiera zdrowie skóry oraz oczu.

Do środka trafia soczyste, chude mięso z indyka podsmażone z cebulą, czosnkiem i przyprawami, które idealnie komponuje się z kremowym sosem jogurtowo-musztardowym. Ten sos to lekka alternatywa dla tradycyjnych majonezowych dressingów – łączy naturalny jogurt, odrobinę majonezu light, miód, musztardę i sok z cytryny, tworząc idealną równowagę pomiędzy słodyczą, kwasowością i lekką pikantnością. Całość dopełniają świeże warzywa: młody szpinak, rukola, ogórek, pomidorki koktajlowe, awokado i kiełki rzodkiewki. Każdy z tych składników wnosi coś wyjątkowego – chrupkość, kremowość, świeżość i lekkość. Rukola i kiełki dodają ostrzejszego akcentu, który równoważy delikatny smak indyka i batata a awokado wprowadza cenne tłuszcze nienasycone, które wspierają pracę serca i układ nerwowy.

To danie jest w pełni zbilansowane – zawiera pełnowartościowe białko z indyka i sera, zdrowe tłuszcze z awokado i oliwy, węglowodany złożone z batata oraz mnóstwo błonnika i antyoksydantów z warzyw. W przeciwieństwie do tradycyjnych tortilli, nie ma tu ani grama mąki a całość przygotowuje się bez smażenia i nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu wrap jest sycący, ale lekki – można go zjeść zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno, zabierając w pudełku do pracy. To przykład potrawy, która udowadnia, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna – wystarczy połączyć proste składniki w przemyślany sposób, aby powstało danie pełne smaku, koloru i wartości odżywczych.

Fit batatowy wrap z indykiem to coś więcej niż lekki posiłek – to harmonijne połączenie smaków i tekstur, które rozpieszcza zmysły i jednocześnie dba o organizm. Jest źródłem energii o niskim indeksie glikemicznym, wspomaga regenerację mięśni po treningu i dostarcza wszystkich kluczowych składników potrzebnych do zachowania równowagi. To danie, które z powodzeniem mogłoby znaleźć się w nowoczesnym bistro, ale przygotowane w domu smakuje jeszcze lepiej – pachnie ciepłem, zdrowiem i odrobiną kulinarnej pasji.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 107 kcal

W tym: Białka 8.30 g | Tłuszcze 5.00 g | Błonnik 1.40 g | Węglowodany 7.80 g (w tym cukry 2.40 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki na batatowy placek:

  

- 1 duży batat (ok. 350–400 g)

- 1 jajko (do posmarowania)

- 60 g tartej mozzarelli

- 20 g tartego cheddara

- 2 łyżki tartego parmezanu

- sól, pieprz, szczypta, słodkiej papryki, suszony czosnek niedźwiedzi

- oliwa w sprayu

 

Składniki na mięsne nadzienie:

 

- 400 g mielonego mięsa z indyka

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz, papryka słodka

 

Składniki warzywne:

 

- garść świeżego szpinaku

- garść rukoli

- ½ awokado

- 4 pomidorki koktajlowe

- ½ zielonego ogórka

- 1 mała cebula

- kiełki rzodkiewki

 

Składniki na sos:

 

- 100 g gęstego jogurtu naturalnego

- 1 łyżeczka majonezu light

- ½ łyżeczki miodu

- ¾ łyżeczki musztardy miodowej

- 1 mały ząbek czosnku

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- sól, pieprz, płatki chili

 

Przygotowanie:

 

Batata obrać i pokroić w bardzo cienkie, równe plastry (najlepiej na mandolinie lub obieraczką, ok. 1½ – 2 mm grubości).

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a papier lekko spryskać oliwą w sprayu.

Piekarnik nagrzać do 200°C (góra–dół).

Plastry batata ułożyć na papierze tak aby zachodziły na siebie jak dachówki wypełniając całą powierzchnię blachy.

Plastry posmarować rozkłóconym jajkiem najlepiej silikonowym pędzelkiem, aby jajko dotarło między plastry. 

Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzi.

W misce wymieszać ze sobą wszystkie trzy sery. Posypać powierzchnię batatów równą warstwą mieszanki serów – sery połączą wszystko w elastyczny, złocisty placek.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, aż bataty zmiękną, ser się rozpuści i brzegi lekko się zarumienią.

Po wyjęciu odczekać 2–3 minuty, aż placek lekko stężeje – wtedy idealnie się zwija.

W czasie, gdy placek się piecze przygotować indyka i warzywa.

Cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim cebulę aż cebula się zeszkli.

Dodać mielone mięso z indyka i smażyć do odparowania płynu oraz lekkiego zrumienienia. Na koniec dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze całość przez ok 1 min, aby czosnek się nie przypalił. 

Zdjąć z ognia i przygotować warzywa.

Szpinak i rukolę opłukać i osuszyć w suszarce do sałaty lub w papierowym ręczniku.

Pomidorki i ogórka umyć i pokroić w plastry.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ z łupiny i pokroić na cienkie półplasterki.


Przygotować sos.

Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, miodem, majonezem, musztardą miodową, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić na kilka minut, aby smaki się połączyły.

Zwinąć wrapa.

Placek ostrożnie wysunąć z blachy na blat, delikatnie odkleić od papieru do pieczenia, a następnie odwrócić tak, aby przypieczona warstwa sera znalazła się na spodzie.

Na ciepły placek batatowy nałożyć cienką warstwę sosu czosnkowego.

Na ok ⅔ powierzchni wrapa ułożyć podsmażone mięso z indyka.

Dodać świeży szpinak, rukolę, pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę, plasterki awokado i posypać całość kiełkami rzodkiewki. Można jeszcze dodać kilka kleksów sosu.

Zwinąć całość w ciasny rulon i przekroić wrapa na pół.

Po przygotowaniu wrap najlepiej podawać na ciepło, gdy ser w batatowym placku jest jeszcze miękki i elastyczny, a wnętrze aromatyczne i soczyste. Doskonale smakuje podany z dodatkową porcją sosu w małej miseczce obok.

Jeśli wrap ma być zabrany na wynos, warto go zawinąć w papier do pieczenia lub folię, aby zachował kształt i nie wystygł zbyt szybko.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis?

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty