Zupa Krem z Batatów z Sycącą Grzanką


Zupa Krem z Batatów z Sycącą Grzanką


Zupa z batatów wyglądem, jak i smakiem bardzo przypomina krem z dyni. Jest lekko słodka i ma piękny pomarańczowy kolor a do tego jest pyszna. Słodkie ziemniaki, bo tak się potocznie nazywa Bataty, są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B. Bataty są także źródłem β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Bataty mają też niski indeks glikemiczny. Ponadto: są lekkostrawne, szybko gaszą głód, są łatwe w przyrządzeniu. Bardzo polecam.


 Składniki:

- 3 duże bataty (ok 1½ kg)
- 2½ litra bulionu drobiowego (najlepiej z rosołu przygotowanego w poprzednim dniu)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki imbiru mielonego lub ok 4 cm świeżego 
- sól
- pieprz
- papryka słodka (mielona)
- papryka ostra (mielona)
- 3 łyżki oliwy z oliwek


Dodatkowo:

- jogurt naturalny
- ½ szklanki śmietanki 30%
- bagietka pszenna
- mini mozzarella
- ser parmezan lub inny ulubiony żółty ser
- 1 banan
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku


Przygotowanie:

Bataty obrać ze skórki i pokroić w małe kostki. Wrzucić pokrojone bataty do zimnego bulionu i gotować razem, aż bataty będą miękkie. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni podgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę na złoty kolor. Pod koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę. Następnie całą zawartość przelać do bulionu z batatami. Jeśli używać będziemy świeżego imbiru to należy go obrać ze skórki następnie zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do zupy, jeśli zaś ktoś nie lubi imbiru można go w ogóle pominąć. Dodać pozostałe przyprawy wg własnych preferencji. Gdy bataty będą już miękkie zmiksować całość blenderem ręcznym na gładki krem. Gotować jeszcze przez ok 20 min. W tym czasie przygotować grzanki.

Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce i wymieszać z 3 łyżkami miękkiego masła. Bagietkę pokroić na ok 1 cm kromki i każdą z nich posmarować cienką warstwą przygotowanego masła czosnkowego. Parmezan zetrzeć na tarce (grube oczka), kulki mini mozzarelli pokroić na pół. Posypać kromki serem i dodać połówki mozzarelli. Banana obrać i pokroić na plasterki. Układać na wierzchu przykrywając sery. Piekarnik rozgrzać do 150°C (górna grzałka lub opcja grill). Kromki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez 5-10 min aż ser zacznie się delikatnie topić a bagietka przyrumieni.

Ugotowaną zupę przelać do miseczek. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego a także 2 lub 3 łyżkami śmietanki i upieczonymi grzankami.




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty