Muffiny z Migdałami


Muffiny z Migdałami

Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach Muffiny z Migdałami.  Po prosu każdy, kto lubi smak Babki Piaskowej musi wypróbować ten przepis. Polecam gorąco.

Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie, podwieczorek,

Kaloryczność jednej Muffiny (ok. 60 g): 231 kcal
W tym: Białka 5.67 g | Tłuszcze 14.76  g | Węglowodany 27.85 g (w tym cukry 12.75 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:
(na 12 szt.)


- 5 jajek
- 150 g cukru trzcinowego
- 140 g mąki krupczatki
- 35 g mąki kukurydzianej
- 100 g oleju rzepakowego
- 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 80 g blanszowanych migdałów



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę na Muffiny wyłożyć dość wysokimi papilotkami.

Blanszowane migdały krótko zmielić w blenderze aby uzyskać drobną kruszonkę. Na spód każdej papilotki wsypać po ok ½ łyżeczki zmielonych migdałów (część zostawić od dekoracji wierzchu)

Białka oddzielić od żółtek. Do innej miski przesiać mąki i proszek, sodę i wymieszać.
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku oraz olej (naprzemiennie). Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki. Na końcu dodać 2 łyżki soku z cytryny i całość ponownie wymieszać.

Powstałą masą napełniać papilotki (po ok. 2,5 – 3 łyżek na każdą papilotkę). Wierzch posypać pozostałą częścią zmielonych migdałów i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Całość piec przez ok 20- 25 min.

Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty