Bitki z Polędwiczki Wieprzowej w Sosie Własnym (Crockpot / Wolnowar)

Bitki z Polędwiczki Wieprzowej 

Sosie Własnym

(Crockpot / Wolnowar)


Idealny pomysł na pyszny obiad. Mięso jest niesamowicie kruche i po prostu rozpływa się w ustach. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 64 kcal

W tym: Białka 7.11 g | Tłuszcze 2.35 g | Węglowodany 3.25 g (w tym cukry 1.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- ok 600 g polędwiczki wieprzowej

- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub smalcu

- ok 1 l bulionu warzywnego, mięsnego lub gorącej wody

- 3 ząbki czosnku

- 2 cebule

- 3 łyżki mąki pszennej

- ½ szklanki zimnej wody

- sól

- pieprz

- 3 kulki ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

 

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i tłuszczu. Następnie pokroić w plastry o grubości ok 1½ cm. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa na grubość ok 7 mm. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso z obu stron na lekko złoty kolor a następnie przełożyć do misy Wolnowaru.

Na tym samym tłuszczu zeszklić cebule i czosnek. Przełożyć na mięso do misy Wolnowaru.

Całość zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy, wymieszać i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość przez 2½  h na HIGH.

Na ok 30 min przed końcem gotowania mięso delikatnie wyjąć z misy Wolnowaru. W szklance wymieszać dokładnie zimną wodę z mąką tak, aby powstała jednolita masa bez grudek. Przelać mieszankę do gorącego wywaru w misie intensywnie mieszając trzepaczką, aż sos się zagęści. Mięso ponownie umieścić w Wolnowarze i dokończyć proces gotowania.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty