Marcepan

Marcepan


Domowy Marcepan to pyszna, słodka i bardzo plastyczna masa, do zrobienia której potrzeba zaledwie 4 składników. Z masy marcepanowej można zrobić dekoracje do torów, pierników, ciasteczek czy ciast. Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do czekoladek, babeczek lub jako warstwa do przełożenia tortów zamiast kremu czy powideł. Można także rozwałkować ją na cienki placek i obłożyć nią tort. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 422 kcal

W tym: Białka 8.00 g | Tłuszcze 21.32 g | Węglowodany 45.23 g (w tym cukry 41.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 100 g mączki migdałowej

- 100 g cukru pudru

- 1 łyżeczka aromatu migdałowego

- 30 ml likieru migdałowego Amaretto

 


Przygotowanie:

 

Mączkę migdałową można kupić gotową w sklepach, ale można zrobić ja samodzielnie np.: z blanszowanych płatków migdałowych lub zwykłych migdałów.

W przypadku blanszowanych migdałów wystarczy od razu wsypać je do miksera i zmielić na mączkę.

Natomiast w przypadku całych migdałów należy je najpierw namoczyć przez ok 5 min w gorącej wodzie a następnie obrać ze skórki. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce. Dobrze wysuszone migdały umieścić w mikserze (malakserze, młynku) i zmielić na drobną mączkę.

Gotową mączkę migdałową wymieszać z cukrem pudrem. Dodać aromat migdałowy i likier Amaretto. Ręcznie zagnieść jednolitą i gładką masę. Masa jest gotowa, gdy zrobi się idealnie plastyczna.

Masę uformować w wałek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 h. Po tym czasie można swobodnie rozpocząć pracę z masą marcepanową.

Masę przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiniętą w folię.

Z podanych proporcji wychodzi ok 230 g masy marcepanowej. 



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty