Zupa Pieczarkowa

Zupa Pieczarkowa

 

Kremowa zupa ​​z pieczarek jest pełna smaku i aromatu a jednocześnie banalnie prosta w przygotowaniu. Jest też naprawdę pyszna i sycąca. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 62 kcal

W tym: Białka 1.12 g | Tłuszcze 3.18 g | Węglowodany 3.44 g (w tym cukry 1.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 3 łyżki klarowanego masła

- 1 łyżka oleju słonecznikowego

- 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- 700 g świeżych pieczarek (białych lub brązowych)

- 1 łyżeczka suszonego majeranki

- 1 łyżeczka suszonego lubczyku

- 125 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina

- 5 łyżek mąki pszennej

- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego

- 1 duży ziemniak

- 1 duża marchew

 - 200 ml śmietanki kremówki 30 %

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

Ziemniaka i marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Masło i olej rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu, Następnie dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na lekko złoty kolor przez ok 3 minut. Dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć przez kolejna minutę.

Dodać pieczarki, suszony majeranek i lubczyk. Wymieszać i smażyć przez ok 5 min aż pieczarki puszczą sok i zmiękną. Wlać wino, wymieszać i gotować przez ok 4 min. Następnie całość posypać mąką i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gotować przez ok 3 min delikatnie mieszając. Wlać bulion, dodać startą marchew i ziemniaka a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyć moc palnika do minimum, doprawić wszystko solą i pieprzem do smakuj, wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok 15 - 20 min od czasu do czasu mieszając aż zupa zgęstnieje.

Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 min., nie dłużej, aby śmietanka się nie zwarzyła.

Podawać od razu na ciepło z odrobina posiekanej natki pietruszki.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty