Blue Caffè Latte z Syropem Butterfly Pea

Blue Caffè Latte z Syropem Butterfly Pea

Butterfly Pea Tea jest także znana pod nazwą Motyli Groch. Dziś zapraszam na błękitną kawę latte z dodatkiem słodkiego syropu z tych cudownych niebieskich kwiatków. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność Kawy w jednej porcji (ok 435 g): 276 kcal

W tym: Białka 9.77 g | Tłuszcze 9.84 g | Węglowodany 37.01 g (w tym cukry 23.21 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki na Blue Caffè Latte:

(na 1 porcję)

 

- 100 ml syropu Butterfly Pea

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/01/syrop-butterfly-pea.html

- 300 ml mleka 3,2%, można użyć także ulubionego mleka roślinnego

- potrójne espresso

- szczypta cynamonu do dekoracji

- bita śmietana do dekoracji



Przygotowanie:


Do dużej szklanki wlać syrop Butterfly Pea.

Mleko spienić spieniaczem w ekspresie lub za pomocą spieniacza elektrycznego (można także użyć spieniacza ręcznego, lecz mleko należy wcześniej podgrzać).

Spienione mleko przelać do szklanki z syropem.

Zaparzyć potrójne espresso lub 100 ml bardzo mocnej kawy. Kawę delikatnie przelać do szklanki. Najlepiej zrobić to wlewając kawę cienką strużką na odwróconej łyżeczce (patrz VIDEO).

Wierzch udekorować bitą śmietana i oprószyć szczyptą cynamonu.

Od razu podawać.








Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty