Butterfly Pea Bubble Tea

Butterfly Pea Bubble Tea

Niebieska herbata z żelowymi perełkami tapioki jest pyszna, a jej przepiękny niebieski kolor jest całkowicie naturalny, ponieważ herbata Butterfly Pea suszone kwiaty grochu motylkowego. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (400 ml): ok 219 kcal

W tym: Białka 3.45 g | Tłuszcze 3.20 g | Węglowodany 43.78 g (w tym cukry 12.18 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 2 porcje po ok 400 ml)

 

- 10 suszonych kwiatków Butterfly Pea

 https://www.matemundo.pl/product-pol-9958-Mary-Rose-Butterfly-Pea-Tea-20-g.html?gclid=Cj0KCQiAt66eBhCnARIsAKf3ZNHCxjO-jPf6T0QKbQdO4pF4iYC5KhDoUk7ynLK-BeCw62gnDfTxKsoaArPEEALw_wcB

- 500 ml gorącej wody do zaparzenia herbaty

- ± 200 ml mleka krowiego lub roślinnego

- 100 g czarnych perełek tapioki (można kupić je np.: na allegro)

- ok 500 ml wrzątku do ugotowania perełek tapioki

- 100 g cukru

- kostki lodu



Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności należy przygotować niebieską herbatę.

Suszone kwiatki Butterfly Pea zalać 500 ml wrzącej wody, wymieszać, dzbanek przykryć pokrywką i odstawić na bok, aby herbata się zaparzyła (ok 15 min). Po zaparzeniu przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

*Dzień wcześniej można zaparzyć odrobine słabszy wywar, wystudzić i rozlać do foremek na lód. Foremki wstawić do zamrażarki a w ten sposób uzyskamy błękitne kostki lodu które dodatkowo wzmocnią efekt wizualny naszego napoju.

W tym czasie ugotować perełki tapioki.

Do ok 500 ml gotującej się wody dodać cukier i wymieszać aż całkowicie się w niej rozpuści. Następnie wsypać kuleczki z tapioki i często mieszając gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W zależności od producenta i wielkości kuleczek czas gotowania może być różny. Generalnie zasada jest taka, że kuleczki są gotowe gdy staną się przeźroczyste a po spróbowaniu miękkie jak żelki i lekko ciągnące. Gotowe kuleczki pozostawić w powstałym syropie do ostygnięcia.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Duże szklanki wypełnić porcją przestudzonych perełek z tapioki wraz z kilkoma łyżkami syropu (kuleczki powinny wypełniać ok ¼ szklanki).

Następnie szklanki wypełnić kostkami lodu. Wlać po ok 100 ml przestudzonej herbaty Butterfly Pea i na koniec szklanki uzupełnić/wypełnić zimnym mlekiem. Wymieszać.

Podawać od razu z grubą rurką 😉.  



Smacznego 😊

Komentarze

Popularne Posty