,,Spalony” Sernik Baskijski

,,Spalony” Sernik Baskijski


Burnt Basque Cheesecake to pyszny mocno zapiekany sernik, w którym opalona skórka o lekko karmelowym smaku doskonale dodaje mu charakterystycznej głębi smaku. Spalony sernik baskijski to najłatwiejszy sernik, jaki można zrobić i uda się nawet laikowi. Nie wymaga wolnej i równej temperatury pieczenia ani kąpieli wodnej jak większość innych pieczonych serników. Uderza się w niego wysoką temperaturą i po włożeniu do piekarnika nie trzeba się stresować że wierzch mocno się zrumienił bo to jest właśnie to co w tym serniku po prosu musi zaistnieć. Pomimo ciemnej i groźnie wyglądającej skórki, tekstura wnętrza jest bardzo aksamitna, wilgotna i kremowa. Spalony Sernik Baskijski pochodzi z San Sebastian w Hiszpanii, gdzie po raz pierwszy stworzył go w latach 90-tych szef kuchni Santiago Rivera z La Viña. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 254 kcal

W tym: Białka 7.20 g | Tłuszcze 19.42 g | Węglowodany 14.02 g (w tym cukry 13.29 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 500 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego

- 200 g śmietanki 36%

- 3 jajka

- 2 żółtka

- 120 g drobnego cukru

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 


Przygotowanie:

 

Wszystkie składniku muszą być w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 °C (górna/dolna grzałka). Małą tortownicę o Ø ok 20 cm lekko natłuścić i wyłożyć całym kawałkiem papieru do pieczenia pozwalając mu wystawać z każdej strony na wysokość ok 5 cm, aby masa sernikowa się nie przelewała w trakcie pieczenia.

W misie miksera umieścić twaróg z cukrem oraz aromatem waniliowym i zacząć ucierać aż masa zrobi się gładka i aksamitna a cukier całkowicie się rozpuści.

Następnie dodać jaka oraz żółtka i całość miksować do całkowitego połączenia się składników. Masa na tym etapie będzie już dość rzadka.

Dodać śmietankę i ponownie wszystko zmiksować dodając w trakcie sok z cytryny. Masa będzie już bardzo luźna, ale taka ma być.

Masę przelać do tortownicy. Tortownicą kilkukrotnie mocno uderzyć o blat, aby usunąć nadmiar powietrza z masy. Dodatkowo warto jeszcze przemieszać masę patyczkiem lub rączką łyżki, aby porozbijać większe pęcherzyki powietrza.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik przez 55 – 60 min.

W tym czasie sernik urośnie, mocno spiecze się z wierzchu i lekko popęka. Po wyjęciu z piekarnika środek ciasta powinien się lekko trząść a następnie opaść i stworzyć charakterystyczne dla tego wypieku wgłębienie. Po bokach powstaną rustykalne pofałdowania od papieru do pieczenia, ale to właśnie na tym polega całe jego piękno.

Sernik pozostawić do całkowitego ostygnięcia na blacie a następnie delikatnie odkleić papier od boków. Sernik przenieść na paterę lub talerz i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Podawać mocno schłodzony.





Smacznego 😊

Komentarze

Popularne Posty