Zupa Krem z Batatów i Marchewki (Multicooker / Szybkowar)

Zupa Krem z Batatów i Marchewki

(Multicooker / Szybkowar)

Słodkie ziemniaki są coraz popularniejsze w Polsce. Jeśli ktoś szuka zupy o wyjątkowym smaku, która jest także w stanie rozgrzać nas w chłodne jesienno – zimowe dni to musi koniecznie wypróbować ten przepis. Moja zupa krem z batatów i marchewki jest naprawdę pyszna i aksamitna. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40

Kaloryczność potrawy w 100 g: 38 kcal

W tym: Białka 2.51 g | Tłuszcze 1.26 g | Węglowodany 3.72 g (w tym cukry 1.71 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 duże bataty

- biała cześć małego pora

- 4 średnie marchewki

- 1 duży korzeń pietruszki

- ¼ bulwy selera

- 2 czerwone cebule

- 1 czerwona papryka

- 2 ząbki czosnku

- korzeń imbiru ok 3 cm

- podudzia z kurczaka

- oliwa z oliwek

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżka Vegety

- 1 łyżka suszonego lubczyku

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z ziołami

- ½ łyżeczki suszonej papryki Jalapeño

- woda



Przygotowanie:

 

Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć.

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.

Imbir obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub drobno pokroić.

Marchewki, bataty, pietruszkę, seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w ok 1 cm talarki, bataty i seler w ok 1½ cm kostkę.

Pora umyć.

W misie Multicookera umieścić 1 łyżkę oliwy z oliwek i uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 15 min.

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę przez ok 5 min, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć kolejne 5 min., następnie dodać posiekany czosnek z imbirem i smażyć całość do zakończenia programy wszystko często mieszając.

Do misy dodać umyte podudzia z kurczaka, pokrojoną pietruszkę z selerem, białą część małego pora oraz wszystkie przyprawy. Całość zalać wodą do poziomu MAX. Zamknąć pokrywę i ustawić program PRZEPIS SPECJALNY / ZUPA.

W tym czasie upiec bataty z marchewką.

Pokrojone bataty i marchewki skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.  

Pieczenie warzyw w urządzeniu AirFryer:

Kosz urządzenia natłuścić i umieścić w nim wcześniej przygotowane warzywa. Wsunąć kosz, ustawić temperaturę pieczenia 180°C i czas na 20 min. W trakcie pieczenia min dwa razy przemieszać warzywa w koszu.

Pieczenie warzyw w piekarniku:

Piekarnik rozgrzać do 190°C. (z termoobiegiem) Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim wcześniej przygotowane warzywa. Każdy kawałek batatów i marchewki ponakłuwać widelcem. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec warzywa do miękkości przez ok 30 - 40 min.  

Gdy program ZUPA w urządzeniu MULTICOOKER dobiegnie końca, otworzyć pokrywę i usunąć z zupy mięso i korzeń pora (pora wyrzucić a mięso obrać od kości i wykorzystać do innego przepisu np., zrobić pasztet: 

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2020/09/domowy-kremowy-pasztet-drobiowy-domowe.html )

Do wywaru dodać upieczone marchewki z batatami a następnie całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa na gładki krem. W razie potrzeby całość doprawić wg własnych preferencji.

Podawać na ciepło z czosnkową grzanką z kleksem słodkiej śmietanki oraz blanszowanymi migdałami. Można także dodać ostry sos paprykowy.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty