Pataniscas de Bacalhau – Portugalskie Placuszki z Dorsza

Pataniscas de Bacalhau –

Portugalskie Placuszki z Dorsza

 

Proste, zdrowe, łatwe w przygotowaniu i szybkie danie, które pasuje do wszystkiego. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, makaronem i warzywami. Placuszki z dorsza są jednym z najbardziej uwielbianych przez portugalskie rodziny daniem a przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g : 82 kcal

W tym: Białka 9.13 g | Tłuszcze 2.01 g | Węglowodany 5.52 g (w tym cukry 0.59 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 400 g filetów z dorsza świeżych lub mrożonych

- 1 duża cebula

- 2 garści świeżego szpinaku lub natka pietruszki

- sok z jednej cytryny

- sól, pieprz

- 3 jajka

- 1 łyżka klarowanego masła

- 60 g maki pszennej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 150 ml jasnego piwa

- olej do smażenia



Przygotowanie:

 

Filety umyć i osuszyć na papierowym ręczniku (mrożone należy najpierw rozmrozić).

Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Następnie filety ugotować na parze.

W garnku zagotować ok 1½ szklanki wody. Filety umieścić na sicie a sito na rancie garnka z gotującą się wodą tak, aby dno sito nie dotykało tafli wody. Garnek nakryć pokrywką i gotować rybę przez ok 15-20 min na małej mocy palnika.

W tym czasie obrać cebulę i drobno ją posiekać. W garnuszku rozgrzać klarowane masło i zeszklić na nim posiekana cebulę na złoty kolor.

Szpinak lub natkę pietruszki drobno posiekać.

Z jajek białka oddzielić od żółtek.

Żółtka wymieszać z piwem, mąką i proszkiem do pieczenia.

Gdy ryba będzie już ugotowana, rozdrobnić ją widelcem na mniejsze cząstki i dodać do żółtek razem z podsmażoną cebulką i posiekanym szpinakiem lub pietruszką. Doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wmieszać do ciasta rybnego.

Na patelni rozgrać ok 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta rybnego – po ok 1½ łyżki – delikatnie je rozpłaszczając i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników a następnie podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty