Pieczona Owsianka z Jagodami i Brzoskwinią
Pieczona Owsianka
z
Jagodami i Brzoskwinią
Pieczona Owsianka to
idealny pomysł na pyszne i treściwe śniadanie, którą można upiec z rana lub wieczorem
i rano cieszyć się sycącym śniadaniem bowiem zimną owsiankę można rano chwilę
podgrzać w piekarniku lub w urządzeniu AirFryer. Pieczona owsianka świetnie
smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 230 kcal
W
tym: Białka 8.38 g | Tłuszcze 10.71 g | Węglowodany 24.25 g (w tym cukry 7.77 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
1 szklanka płatków owsianych Górskich (ok 110 g)
-
125 ml mleka krowiego lub roślinnego
-
1 jajko
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka syropu klonowego
-
2 łyżki masła orzechowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki soli
-
3 łyżki surowej kruszonki
-
jagody lub borówki amerykańskie (ilość wg uznania)
-
brzoskwinie z puszki lub świeże
-
garść posiekanych orzechów Pekan lub Włoskich
Składniki na kruszonkę:
-
60 g mąki pszennej
-
30 g cukru
-
30 g zimnego masła
W
miseczce lub głębokim dużym talerzu wymieszać cukier z mąką a następnie dodać
zimnie i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ja ścieram zimne masło na tarce
jarzynowej na grubych oczkach.
Palcami
mieszać, zgniatać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe
grudki ciasta.
Gotową
kruszonkę schować do lodówki do schłodzenia.
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.
W
misce umieścić jajko z miodem oraz syropem klonowym i dokładnie wymieszać.
Dodać masło orzechowe i całość lekko ubić trzepaczką. Następnie dodać płatki
owsiane, proszek do pieczenia, sól oraz mleko. Wymieszać do połączenia się
składników.
Małe
żaroodporne miseczki lub kokilki natłuścić lekko olejem w sprayu lub masłem. Na
spód wyłożyć trochę jagód lub borówek. Zalać owsianą mieszanką. Wierzch
udekorować jagodami, pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Posypać kruszonką i
posiekanymi orzechami.
Miseczki
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec owsiankę przez ok 35-40 min lub do momentu
aż kruszonka się zarumieni.
Podawać
na ciepło lub na zimno.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz